Kazahstan propune să livreze României gaz prin South Stream

gaz kazah dece
gaz kazah dece

Kazahstanul a propus României o formulă prin care să se livreze gaz kazah prin extensia din Bulgaria spre România a gazoductului construit în cadrul proiectului South Stream, transmite Guvernul României, citat de Mediafax.

[caption id="attachment_334833" align="alignleft" width="310"] Foto: antena3.ro[/caption]

Premierul Victor Ponta a discutat această ipoteză cu omologul zău kazah, Serik Ahmetov, dar și președintele companiei de stat KazMunaiGaz, în cadrul vizitei oficiale pe care o desfășoară zilele acestea în Kazahstan.

”Atât prim-ministrul Republicii Kazahstan, cât şi preşedintele Kazmunaigaz au vorbit, în cadrul întrevederii cu premierul Victor Ponta, despre oportunitatea unor noi investiţii în România. De asemenea, partea kazahă a avansat părţii române propunerea să asigure livrări de gaz din Kazahstan în România, o opţiune în acest sens fiind o extensie a South Stream din Bulgaria către România”, arată comunicatul citat.

Totodată, Kazahstanul este dispus să încheie un contract comercial cu Bucureștiul în vederea livrării de uraniu pentru consumul intern aferent unităților nucleare de la Cernavodă.

Potrivit aceluiași comunicat, Executivul român a propus kazahilor ”folosirea mai intensă” a Oil Terminal Constanţa, dar şi deschiderea de către liniile aeriene kazahe a unor curse Astana-Bucureşti.

Proiectul Southstream (fratele geamăn al proiectului Nord Stream) presupune livrarea de gaze naturale rusești printr-un gazoduct ce trece prin Marea Neagră pentru a ajunge în Bulgaria, și mai departe în Grecia, Italia și Austria.

România este implicată în proiectul de livrare a gazelor din Regiunea Caspică, Nabucco West. Acesta a eșuat însă, după ce OMV a anunțat, miercuri, că Sah Deniz II, consorțiul care operează exploatarea, a ales ruta de transport TAP, în detrimentul Nabucco West.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel