Kazahstan și China, proiecte de zeci de miliarde de dolari. Liderul chinez, așteptat în Astana

Prsa kazahă anunță vizita președintelui chinez, Xi Jinping, în Kazahstan, în iunie, pentru a participa la   deschiderea EXPO 2017 și la summit-ul Organizației pentru Cooperare de la Shanghai. 

Președintele kazah, Nursultan Nazarbayev,  a găzduit o întâlnire cu prim vice-presedintele consiliului de stat al Republicii Populare Chineze, Zhang Gaoli, notează Kazpravda.kz. În cadrul întâlnirii, liderul kazah a lăudat nivelul ridicat al cooperării bilaterale în domeniul energiei și în alte sectoare și a mulțumit liderului chinez Xi Jinping pentru invitația de a participa la forumul international "One Belt - One Road".

Zhang Gaoli a menționat că Xi Jinping plănuiește o vizită în Kazakhstan în iunie pentru a participa la deschiderea EXPO 2017 și la summit-ul Organizației pentru Cooperare de la Shanghai. Vicepremierul Republicii Populare Chineze și-a exprimat sprijinul pentru reformele ce se derulează în Kazakhstan, subliniind importanța anunțului recent făcut de către Nursultan Nazarbayev în legătură cu modernizarea conștiinței publice.

În încheierea întâlnirii, Președintele Kazakh a mulțumit leadershipului Republicii Populare Chineze pentru suportul oferit reformelor ce se derulează în țară și și-a exprimat speranța în vedere consolidării relațiilor comerciale și economice între cele două țări.

Astana, gazda celei de-a VIII-a întâlniri a Comisiei de Cooperare Kazakhstan-China

Prim Vice-Premierul Republicii Kazakhstan, Askar Mamin, a purtat discuții cu Vice-Premierul consiliului de stat al Republicii Populare Chineze, Zhang Gaoli, ca parte a celei de a VIII-a  întâlniri a Comisiei de Cooperare Kazakh-Chineză în Astana, noteaza primeminister.kz. Întâlnirea Comisiei de Cooperare Kazakh-Chineză a fost organizată sub patronajul Prim Vice-Premierul Republicii Kazakhstan Askar Mamin și a Vice-Premierul consiliului de stat al Republicii Populare Chineze Zhang Gaoli. 

Pe agenda întrevederii s-au aflat  stadiul și perspectivele strategice ale parteneriatului, subiectele de actualitate a relațiilor internaționale, incluzând printre acestea elemente de comerț și economie, energie, industrie și inovație, științific și tehnic, fiannciar, transport și logistică, agricultural, militar, cât și elemente ce țin de cooperarea transfrontalieră și regională.

Părțile au subliniat importanța implementării Planului de Cooperare în vederea integrării noii politici economice a Kazakhstanului (Nurly Zhol) în "Silk Road Economic Belt" Chinez semnat în septembrie 2016 de către liderii kazakhi și chinezi în cadrul programului comun kazakh-chinez de cooperare industrială și investițional.

Askar Mamin a lăudat dezvoltarea dinamică a parteneriatului strategic între Kazakhstan și China. "Implementarea planului de cooperare în integrarea programului Nurly Zhol în cadrul inițiativei Silk Road Economic Belt deschide țara noastră către noi perspective în vederea dezvoltării cooperării în transporturi, comerț și industria manufacturii", a spus Mamin și a subliniat importanța programului Kazakh-Chinez de cooperare și inovare industrială. El a subliniat, de asemenea, noul nivel al cooperării investiționale.

Companiile chineze, în parteneriat cu companiile Kazahe, investesc activ în proiecte comune. Volumul schimburilor bilaterale Kazakh-Chineze a crescut cu 30% (copmparat cu aceiași perioadă a anului 2016) și are o valoare de 1.3 miliarde de dolari în primul trimestru al anului 2017. Ambele țări implementează acum 51 de proiecte cu o valoare de 27 de miliarde de dolari în domeniul industrial, al inovării, transporturilor și logisticii.

Având în considerare creșterea traficului între Kazakhstan și Republica Populară Chineză, transporturile și logistica rămân un domeniu important pentru cooperare. Kazakhstanul dezvoltă activ infrastructura de transport pentru a crea condițiile pentru nivelului transporturilor pe Mare Drum al Mătăsii.

A fost menționat că în Q1 2017, volumul traficului de containere a crescut de 2,6 ori. La rândul său, Zhang Gaoli a vorbit despre dinamica dezvoltării relațiilor Kazakh-Chineze pe o gamă largă de domenii ce țin de cooperarea bilaterală și și-a exprimat încrederea că "a 8a întâlnire a Comisiei de Cooperare va da un nou impuls consolidării prieteniei, bunei vecinități și parteneriatului strategic între cele două state. " "Trebuie să dezvoltăm cooperarea într-un mod practice, să cream toate condițiile pentru a atinge rezultate reale în beneficiul țărilor noastre și în beneficiul celor două națiuni," a mai declarat  Zhang Gaoli.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel