Jurnalist turc, cerere de extrădare. Chirieac: Problemă diplomatică pentru România. Poate deveni foarte gravă

Instanța din România a amânat pentru 14 decembrie cererea autorităţilor turce privind extrădarea jurnalistului Kamil Demirkaya, angajat al publicaţiei 'Zaman România'.

Jurnalistul a fost audiat miercuri la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel, iar procurorii au decis să nu îl reţină. Publicaţia "Zaman România" susţine că autorităţile turce au emis un mandat de extrădare pe numele lui Kamil Demirkaya la ordinul preşedintelui Turciei, Recep Erdogan. Jurnalistul este acuzat că face parte din tabăra lui Fethullah Gulen, aflat în exil în SUA, cel pe care Ankara îl acuză că s-ar fi aflat în spatele tentativei de lovitură de stat împotriva președintelui Erdogan.

Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat la România TV acest subiect, extrem de delicat pentru România, în actualul peisaj politic internațional.

„Este o situație foarte delicată. Fethullah Gulen este George Soros al lumii musulmane. El se află în SUA, iar ce a făcut Soros în lumea occidentală, a făcut Fethullah Gulen în Turcia. Doar că Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei, a arestat zeci de mii de oameni, militari, polițiști, magistrați, jurnaliști. Unii chiar au fost uciși. Acum ne aflăm în această situație. 

Problema este că neextrădarea jurnalistului turc ar putea să ducă la tensionarea fără precedent a relațiilor dintre România și Turcia. Pe de altă parte extrădarea sa nu ar fi conformă cu politica occidentală vizavi de respectarea drepturilor omului. Trecând peste faptul că în România nu mai sunt respectate drepturile omului, dacă ne gândim la abuzurile din justiție, aici e cu totul altceva.

Mai mult, Executivul din România, ca în orice țară liberă, nu poate să treacă peste decizia instanței. Avem o problemă diplomatică de rezolvat în acest moment. Ea acum nu pare gravă, dar poate deveni foarte gravă”, a menționat analistul Bogdan Chirieac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel