Juncker îl confirmă pe Pașcu în funcția de comisar european

Alexandru Ichim / 12 iul 2019 / 14:41 Salveaza PDF Comentarii
Comisia Europeana
Comisia Europeana

Jean-Claude Juncker a confirmat competenţele candidaţilor român şi eston de a servi drept comisar european interimar.

Preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a comunicat Parlamentului European că a avut ocazia de a evalua capacitatea de a servi drept comisar european interimar a candidaţilor din partea Estoniei şi României, Kadri Simson şi Ioan Mircea Paşcu, informează vineri un purtător de cuvânt al Comisiei.

Jean-Claude Juncker i-a intervievat pe cei doi candidaţi propuşi de guvernele român şi eston, iar în urma interviurilor a confirmat competenţele celor doi, în conformitate cu cerinţele articolului 17, alineatul 3 al Tratatului Uniunii Europene, a precizat purtătorul de cuvânt.

Totodată, Juncker a decis să nu le aloce celor doi comisari desemnaţi portofolii specifice, având în vedere durata scurtă a mandatului acestora, dar ei vor putea lua parte la activităţile colegiului comisarilor şi la echipele de proiecte.

Care este procedura de numire

 

Procedural, noii membri ai Comisiei Europene sunt numiţi de Consiliul UE de comun acord cu preşedintele Comisiei, după consultări cu Parlamentul European, iar întrucât Consiliul s-a consultat deja oficial cu Parlamentul European, candidata estonă Kadri Simson şi candidatul român Ioan Mircea Paşcu sunt în momentul de faţă comisari desemnaţi.

Ei urmează să se întâlnească miercurea viitoare cu preşedinţii de comisii din PE, un vot plenar putând avea loc joi.

Cei doi au fost propuşi de guvernele român şi eston pentru a-i înlocui, până la terminarea mandatului actualei Comisii Europene, la 31 octombrie, pe cei doi comisari europeni care au demisionat pentru a-şi prelua mandatele de eurodeputat, respectiv Corina Creţu şi Andrus Ansip.

 

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.25