Jumătate de milion de tineri, plecați din România. Pirtea: E timpul să nu le mai permitem

Proteste
Proteste

Marilen Pirtea, vicepreședinte al Camerei Deputaților, acuză PSD-ALDE că alimentează exodul tinerilor. Acesta afirmă că au plecat din România jumătate de milion de tineri în ultimii zece ani. 

Marilen Pirtea, vicepreședinte al Camerei Deputaților, rectorul Universității de Vest din Timișoara, subliniază că ”Cei peste 500.000 de tineri care au plecat din țară în ultimii zece ani, alături de cei peste două milioane de adulți, aproape toți aparținând grupelor de vârste cu persoane active în muncă, formează o pătură socială extrasă din toate zonele țării, ale căror aspirații de viață nu mai pot fi împlinite aici, în primul rând din cauza decalajelor încă foarte mari dintre așteptările cetățenilor și slaba calitate a vieții, rezultate din politici publice fără consistență ale guvernărilor succesive, care nu au reușit să îndrepte România în direcția bunei guvernări”. 

”Timpul să nu le mai permitem!”

Lucrarea Analiza statistică a migrației externe după aderarea României la Uniunea Europeană arată că oamenii reacționează dinamic și evaluează permanent capacitatea guvernului de a produce bunăstare și, iată, ajung la decizia de a migra în țări mult mai dezvoltate economic, care oferă satisfacții financiare și profesionale mai mari decât în țara de origine, afirmă deputatul liberal.

”E timpul să nu le mai permitem guvernanților să treacă cu vederea aceste realități care definesc poziția de azi a României, care ocupă primul loc în Europa ca țară exportatoare de forță de muncă activă și de populație școlară. Grupa 0-19 ani cuprinde peste 484 de mii de emigranți, potrivit datelor actuale. Cel mai important segment din totalul emigranților români, plecați din România după 2007, este reprezentat de persoanele din grupa de vârstă 20-29 ani și din grupa 30-39 ani. Migrația ridicată în rândul populației școlare și a celor activi pe piața forței de muncă va influența semnificativ piața internă a forței de muncă și sistemul de pensii în următorii ani, cu efecte negative multiple și cu agravarea fenomenului îmbătrânirii demografice”, completează Marilen Pirtea.

”Probabil acum vom fi mai conștienți”

Emigrația funcțională dinspre România spre alte țări UE este un fenomen de ansamblu, care arată că rezultatele slabe și enormele erori ale guvernării PSD-ALDE împing tinerii activi să caute în străinătate locuri de muncă și condiții de viață mai primitoare decât cele disponibile acasă, conchide vicepreședintele Camerei Deputaților, liberalul Marilen Pirtea: „Probabil că acum, după ce am ajuns în topul european al emigrației funcționale, vom fi mai conștienți și vom fixa ca indicator semnificativ al calității guvernării chiar rata migrației externe din România, calificativ obligatoriu pentru orice guvern care își propune buna guvernare."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel