JPSG Europol, 24-25 februarie. Liderii europeni, reuniți la București

Imagine simbol
Imagine simbol

În perioada 24-25 februarie 209 va avea loc la București a patra reuniune a Grupului mixt de control parlamentar specializat al Europol.

În perioada 24-25 februarie 2018, în contextul dimensiunii parlamentare a președinției române a Consiliului Uniunii Europene, se organizează la București a patra reuniune a Grupului mixt de control parlamentar specializat (JPSG) al Europol, ce reunește delegații parlamentare din toate statele membre ale Uniunii Europene și din Parlamentul European.

Reuniunea va fi coprezidată de dna deputat Oana-Consuela Florea, șeful delegației române la JPSG Europol, și de dl Claude Moraes, președintele Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European.

Evenimentul va ocaziona discuții și dezbateri importante asupra unor teme de actualitate privind funcționarea Agenției Uniunii Europene pentru Cooperare în Materie de Aplicare a Legii (Europol).

Participanți cheie la eveniment

La eveniment vor participa și vor lua cuvântul reprezentanți cheie ai Europol: dna Catherine de Bolle (director executiv), dl Victor Wili Apreutesei (președintele consiliului de administrație) și dl Wil van Gemert (director executiv adjunct, responsabil pentru operațiuni). Se vor adresa delegaților și dl Julian King (membru al Comisiei Europene pentru uniunea securității), alături de reprezentanți ai autorităților europene cu rol în domeniul protecției datelor cu caracter personal: dl François Pellegrini (președintele Consiliului de cooperare), dl Giovanni Buttarelli (șeful Autorității Europene pentru Protecția Datelor, prin videoconferință), respectiv dl Wojciech Wiewiórowski (adjunct al Autorității Europene pentru Protecția Datelor), precum și dl Tsvetan Tsvetanov, actualul reprezentant al JPSG la reuniunile consiliului de administrație al Europol.

În prima zi a reuniunii vor avea loc două întâlniri pregătitoare: cea a troicii prezidențiale a JPSG Europol (structură care constă din șefii delegațiilor parlamentelor președinției actuale (română), anterioare (austriacă) și următoare (finlandeză) și a Parlamentului European) și cea a grupului de lucru constituit în vederea stabilirii modalităților de participare a Parlamentului danez la reuniunile JPSG. Seara se va încheia cu un dineu oficial găzduit de dna deputat Oana-Consuela Florea, șeful delegației române la JPSG Europol.

Programul celei de-a doua zi

A doua zi a reuniunii va cuprinde prezentări și dezbateri având ca obiect activitățile structurilor Europol pentru perioada septembrie 2018-februarie 2019, cu un accent special asupra unor domenii specifice de acțiune a Europol – Centrul european de combatere a criminalității informatice, respectiv Centrul de informații privind călătoriile, structură ce urmează a se înființa în cursul acestui an. Parlamentarii, membri ai delegațiilor, vor adresa întrebări orale reprezentanților Europol.

Reuniunea urmărește și stabilirea procedurii de desemnare a viitorului reprezentant al JPSG la reuniunile consiliului de administrație al Europol, având în vedere că mandatul dlui Tsvetan Tsvetanov, actualul reprezentant, expiră la 25 februarie 2019.

Agenția Uniunii Europene pentru Cooperare în Materie de Aplicare a Legii (Europol), cu sediul la Haga (Țările de Jos), a fost înființată în 1995 și are ca obiectiv susținerea și consolidarea acțiunilor autorităților competente ale statelor membre și cooperarea lor în vederea prevenirii și combaterii criminalității grave care afectează două sau mai multe state membre, a terorismului și a formelor de criminalitate ce aduc atingere unui interes comun care face obiectul unei politici a Uniunii.

Grupul mixt de control parlamentar specializat (JPSG) a fost înființat în temeiul cadrului legislativ aplicabil Europol (Regulamentul (UE) 2016/794), ca structură comună a parlamentelor naționale și a Parlamentului European cu rol de control politic al activităților Europol, inclusiv în ceea ce privește impactul acelor activități asupra drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanelor fizice.

Oportunitate de imagine și declarații de presă cu ocazia primei pauze, ora: 11:15.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy