Jocurile Paralimpice de la Londra, la final

Jocurile Paralimpice au ajuns la final
Jocurile Paralimpice au ajuns la final

Jocurile Paralimpice de la Londra s-au încheiat duminică seara printr-o ceremonie de încheiere ce i-a avut ca invitați speciali pe Rihanna, Jay-Z și Coldplay.

Autor: Raluca Grigore

Debutul ceremoniei de închidere a Jocurilor Paralimpice de la Londra părea a fi o scenă desprinsă din filmul „Mad Max“. Printre fum și jonglerii cu foc, pe Stadionul Olimpic din Londra, sportivii și-au făcut apariția în mașini britanice modificate, biciclete arzătoare și alte vehicule bizare.

Și reprezentantul Casei Regale britanice, prințul Edward, a avut parte de o intrare atipică, fiind adus în stadion de o șaretă confecționată din mașini second-hand. La volanul șaretei se afla căpitanul Tony Harris, care și-a pierdut o parte din picior în Afganistan, în 2009.

Spectacolul a adus în prim plan artiști cu handicap; de la o orchestră clasică formată exclusiv din muzicieni cu handicap, la artiști ce au executat numere asemănătoare celor de circ. Ceremonia a adus un omagiu și soldaților rămași cu sechele în urma luptelor, prin arborarea steagului britanic de către căpitanul Luke Sinnott, grav rănit în urma unei explozii în Afghanistan.

Apoi ceremonia a adus un omagiu celor 70 de mii de voluntari de la Jocurile Olimpice și Paralimpice desfășurate în acest an la Londra. Iar după aceea a urmat spectacolul de peste două ore susținut de trupa Coldplay. Aceasta a fost acompaniată de un baterist handicapat. După ce au purtat spectatorii de-a lungul anotimpurilor prin melodiile lor, muzicienilor britanici li s-au alăturat pe scenă Rihanna și Jay-Z.

Sub ochii celor 40 de mii de persoane prezente la ceremonia de închidere, onoarea de a stinge flacăra a revenit înotătoarei Ellie Simmonds și sprinterului Jonnie Peacock, ambii fiind tinere vedete britanice ale Jocurilor Paralimpice. Deși flacăra olimpică părăsește Londra, atmosfera olimpică mai este păstrată pentru câteva zile, pentru a fi sărbătoriți sportivii țării gazdă.

Prima ediție a Jocurilor Paralimpice a avut loc în 1960 la Roma, iar de atunci se desfășoară cu regularitate la câteva săptămâni după desfășurarea Jocurilor Olimpice. Jocurile Paralimpice transcede dincolo de dorința unei victorii, oferind și celor cu dizabilități șansa unei victorii.

Anul acesta au participat 4200 de sportivi din 166 de țări, stabilindu-se un nou record de participare. Totodată s-a stabilit un număr record și de spectatori, toate cele 2,7 milioane de bilete fiind vândute la momentul începerii Jocurilor Paralimpice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel