Jigniri la adresa României. Maria Grapini, intervenție de la Bruxelles

Sâmbătă, 18 noiembrie, la Carei, România, a avut loc dezvelirea grupului statuar Otilia Marchiş-Ady Endre, manifestare organizată de Primăria Carei, administrație condusă în bloc de etnici maghiari.

Ceea ce trebuia să fie un moment frumos, în memoria unei prietenii speciale dintre fiica protopopului unit George Marchiș, cunoscută publicistă, scriitoare și critic de artă, Otilia Marchiș și unul dintre cei mai importanți poeți ai secolului XX și ai literaturii maghiare în special, Ady Endre, s-a transformat într-un nou episod jignitor, din seria filmului prost în care joacă numeroși lideri maghiari, în prag de Centenar și nu numai.

N-a contat nimic, sâmbătă, pentru oficialitățile maghiare, prezente la eveniment, nici faptul că în Carei trăiesc laolaltă români, maghiari, şvabi sau romi, nici acela că, în orice democrație autentică, regulile statului în care trăiești se respectă, nu se calcă în picioare.

Discursurile parlamentarilor s-au ținut doar în limba maghiară, steagurile au fost doar maghiare, unele dintre acestea purtând simboluri revizioniste. Toate acestea, sub privirile îngăduitoare ale deputaţilor Kelemen Hunor, Erdei Istvan și Magyar Lorand, senatorului Turos Lorand precum şi reprezentantului Guvernului în teritoriu, subprefectul Alttfater Tamas.

Ulterior evenimentului, după ce mass-media locală și națională a izbucnit, sancționând ferm incidentul, catalogat drept sfidare națională, primarul Eugen Kovacs şi-a cerut scuze românilor din localitate pentru incidentul neplăcut, unde unele persoane, cităm, ”înfocate” au postat în fața statuilor cercetași purtând steagul maghiar…

Europarlamentarul Maria Grapini a reacționat ferm și dur, la ceea ce a numit “afront extrem, adus României”. 

“Este inadmisibil să vorbești, în România, la un eveniment oficial, exclusiv în maghiară! Cum e posibil să nu ai drapel românesc, la un asemenea moment? Otilia Marchiș nu conta, în această manifestare? Chiar nimeni n-a fost acolo pregătit să aducă tricolorul? Știți că publicul român prezent a plecat acasă? Și nu doar pentru că nu înțelegea limba maghiară, ci pentru că s-a simțit ofensat și jignit!? Și eu sunt jignită, toți ar trebui să ne simțim la fel! M-am săturat de aceste provocări repetate, puse la cale de anumiți lideri ai UDMR, cărora nu li se răspunde niciodată! Oficialii României au uitat imnul Deșteaptă-te, române!? Le cer să se trezească din letargia care ne omoară țara și ființa și simbolurile și unitatea!

E prea mult! Solicit, public, sancționarea administrației de la Carei, solicit, public, măsuri ferme pentru ca rușinea de acolo să nu se mai repete! Se încearcă învrăjbirea româno-maghiară de către politicieni ai UDMR, care aleargă după capital politic, fără să le pese vreun moment de urmările acestui joc periculos. Memoria unora e selectivă, România e, în schimb, unitară! Și indivizibilă! “, a declarat, de la Bruxelles, umanista Maria Grapini.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel