Urmărește emisiunea live


EXCLUSIV  Jandarmeria Română, răspuns ciudat. Controversă cu numărul protestatarilor de la Piața Victoriei

Televiziunile s-au bătut în cifre în ceea ce privește numărul oamenilor care au ieșit în stradă, duminică, 5 februarie, în Piața Victoriei. Digi 24 a fost cel mai generos post de televiziune care a transmis că la protestul istoric de la Guvern au fost 250.000 de persoane.

Greu de crezut - au spus contestatarii manifestației anti-Guvernul Grindeanu. Din variantele care circulă pe Facebook, aceștia au făcut calcule, au 'măsurat' pe Google Maps și a reieșit faptul că la Piața Victoriei nu aveau cum să încapă mai mult de 60.000 de oameni, cu mare indulgență și efort 90.000.

DC News a vrut să tranșeze această problemă, motiv pentru care am cerut date oficiale de la Jandarmeria Română. Am primit un răspuns cel puțin ciudat: "Jandarmeria Română nu face estimări oficiale în ceea ce privește numărul de participanți la adunările publice".

De ce este ciudat? Pentru că găsim în presă estimări făcute, de-a lungul vremii, de Jandarmerie. Un exemplu în acest sens este din Agerpres: "Peste 45.000 de protestatari, conform jandarmilor, au revenit în Piața Unirii din Cluj-Napoca, în jurul orei 21,00, după un marș derulat prin zona centrală a orașului, și urmează să asiste la un concert susținut de o formație din SUA".

Sau articolul din http://politicavasilcoiului.info/: "Surse din cadrul MAI precizează că Jandarmeria a estimat că cel puţin 25.000 de protestatari s-au aflat, duminică seara, în centrul Capitalei, în momentul de vârf al mişcării". (29 ianuarie 2017).

Tot în aceeași dată, Știripesurse scria: "Estimările Jandarmeriei arată că în Bucureşti au ieşit în stradă peste 30.000 de oameni, o cifră foarte apropiată de ceea ce s-a vehiculat în presă". Și totuși, Jandarmeria nu face estimări.

De altfel, jurnalista Marcela Feraru a publicat o fotografie de la concertul lui Robbie Williams din București, din 2015, și a scris pe Facebook: "Concert Robbie Williams Bucuresti - 60 de mii de participanti (merci, Marius Mina). Intrebare: cati manifestanti erau aseara in Piata Victoriei?):

(w670)

Vă prezentăm ce a transmis Jandarmeria Română pentru DC News:

"Jandarmeria Română nu face estimări oficiale în ceea ce privește numărul de participanți la adunările publice, nu are atribuții legale și nici instrumente specializate în acest sens, putând realiza doar o proiecție în ceea ce privește dimensionarea dispozitivelor proprii de ordine și siguranță publică.

Obligativitatea declarării numărului estimativ de participanți la o adunare publică aparține integral organizatorului evenimentului, în situația în care se respectă prevederile legale în ceea ce privește organizarea și desfășurarea adunărilor publice (art. 7, cap II, Legea 60/1991, privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice, republicată la 14 martie 2014)".

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel