Iulia Motoc poate amâna numirea judecătorului USL la CCR

agerpres_6626039
agerpres_6626039

Plecarea Iuliei Motoc ca judecător la CEDO lasă loc liber nominalizării de către USL a unui judecător la CCR, astfel că raportul de forțe de la Curtea Constituțională se poate modifica în favoarea adversarilor lui Traian Băsescu. Totuși, numirea unui nou judecător se poate amâna din cauza unui tertip al Iuliei Motoc.

Înlocuirea Iulie Motoc se poate amâna până în februarie 2014, deoarece, din câte se pare, aceasta ar putea rămâne judecător al CCR până la 31 decembrie 2013, și nu până la 16 decembrie când îi expiră mandatul lui Corneliu Bărsan la CEDO. În aceste condiții, vacantarea postului de la CCR se suprapune peste vacanța parlamentară, iar Senatul, care a numit-o pe Iulia Motoc în 2010, să poată desemna un înlocuitor abia în  februarie, când va începe  viitoarea sesiune parlamentară.

Normele internaţionale prevăd că mandatul la CEDO trebuie preluat în cel mult trei luni de la desemnarea în funcţie. Cum Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a luat decizia de a-i valida numirea Iuliei Motoc pe 1 octombrie, termenul expiră la 1 ianuarie.

 Înlocuirea Iuliei Motoc ar urma să schimbe actuala majoritate la Curtea Constituţională, întrucât, în noua configuraţie a Senatului, postul va reveni USL: Astfel, la CCR ar rămâne 4 judecători numiţi fie direct de preşedintele Traian Băsescu, fie pe filiera PDL, 4 avansaţi de USL şi unul, de la UDMR care ar urma să încline şi balanţa pentru deciziile politice cele mai importante.

 Ioan Chelaru, șanse reale pentru a fi numit judecător la CCR

 Din câte se pare, USL s-ar fi oprit la nominalizarea senatorului PSD Ioan Chelaru ca judecător la Curtea Constituțională. Ioan Chelaru este decanul Baroului Neamţ și se află la al treilea mandat de Senator din partea PSD.

 Decizia oficială în privinţa candidaturii la CCR ar urma să se ia după Comitetul Executiv Naţional al PSD din 8-9 noiembrie.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel