Isărescu: Reducerea CAS nu ar fi posibilă în următoarele șase luni

mugur isarescu
mugur isarescu

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a anunțat decizia  Consiliul de Administraţie al BNR de a menţine rata de politică monetară la 5,25% pe an, oprind seria de reduceri consecutive de dobândă începută în noiembrie anul trecut, poziţie anticipată de analişti după căderea Guvernului Ungureanu. De asemenea, despre reducerea CAS, guvernatorul BNR a declarat că nu crede într-o reducere în acest an, inclusiv pentru că o asemenea măsură ar presupune schimbări legislative care necesită o perioadă mai îndelungată şi nu poate fi implementată în şase luni.

 "Acum, în această jumătate de an, o reducere a CAS nu o vedem posibilă, inclusiv pentru că ar implica modificări legislative. Cel puţin eu nu le văd realizabile într-o perioadă de 6 luni", a comentat Isărescu, răspunzând la o întrebare pe această temă.

 Guvernatorul BNR a arătat că nu a înţeles din discursul premierului desemnat că va fi vorba de o nouă politică fiscală şi a arătat că o astfel de decizie ar presupune pregătiri de "luni bune".

 " Eu sunt foarte atent la ce spun reprezentanţii statului român. Sunt atent şi la nuanţe. Eu n-am înţeles că premierul desemnat a vorbit de reducerea CAS sau o nouă politică fiscală. Aceasta în definitiv, şi conform legislaţiei, şi în conformitate cu metodologia o asemenea schimbare presupune luni bune. În consecinţă, ce am înţeles eu de la premierul desemnat, cu sublinierea că este un guvern special, pentru o situaţie specială, un guvern care se ocupă şi a anunţat mai multe principii, care se ocupă strâns de macrostabilitate şi să asigure alegerile, între cele două fiind într-adevăr legături. Alegeri corecte şi menţinerea macrostabilităţii sunt lucruri strâns corelate, nu divergente, cum mai sugerează unul sau altul, deci dacă acestea sunt principiile pe care va acţiona noul guvern, cred că Guvernul va pune în practică ceea ce este oricum prevăzut şi previzibil din acordurile cu instituţiile financiare internaţionale", a afirmat şeful băncii centrale.

 Pe de altă parte, reîntregirea salariilor este privită de Isărescu drept o chestiune previzibilă.

 "Recuperearea salariilor este o chestiune care era previzibilă şi era oricum discutată. Este posibil să aibă un anumit impact asupra inflaţiei", a comentat oficialul BNR.

"Din cifrele existente în acest moment, sunt premise, într-adevăr. Dar asta presupune o schimbare a ţintei de deficit", a spus Ponta, comentând astfel declaraţiile ministrului de Finanţe din Cabinetul Ungureanu, Bogdan Drăgoi, care precizase că premisele revenirii există, acestea fiind create de Guvernul PDL.

Florin Georgescu, ministrul nominalizat pentru Finanţele Publice, a declarat, miercuri, că viitorul guvern va face toate eforturile necesare pentru a găsi soluţii în vederea majorării salariilor bugetarilor şi pentru pensionari, fără a fi riscate stabilitatea financiară şi echilibrele macroeconomice.

Referitor la evoluția cursului din ultimele zile, Mugur Isărescu a declarat că nivelul la care s-a ajuns este un rezultat a ceea ce s-a vorbit în ultima perioadă de 4,4, ca un prag psihologic. Panica nu este rațională, deoarece BNR are mijloace de atenuare a unor astfel de  fenomene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel