Isărescu: Ce se întâmplă cu alcoolul și tutunul de anul viitor

Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a declarat, joi, că tutunul și alcoolul se vor ieftini anul viitor, în timp ce prețurile administrate, combustibilii și produsele volatile (legume, fructe ouă) se vor scumpi în 2015.

"La produsele din tutun și băuturi alcoolice avem creșteri în 2014 și scăderi în 2015. Sunt legate de faptul că tot programul de accizare a fost îndeplinit, deci nu mai vedem aici probleme deosebite", a spus Isărescu, precizând că datele cuprinse în raport sunt calculate pe baza formulei de calcul a accizelor aflate în vigoare, iar Ministerul Finanțelor nu a anunțat încă formula de calcul a accizelor pentru 2015. "Banca centrală încorporează în modele numai evoluțiile certe care decurg din actele normative în vigoare", a subliniat guvernatorul BNR.

CITEȘTE ȘI: Informaţia strict secretă, făcută publică de Mugur Isărescu (BNR). "Fac ochii cât cepele"

Astfel, pentru 2015, banca centrală estimează o ieftinire a produselor din alcool și tutun cu 0,1%, după scumpirea de 0,5% luată în calcul pentru acest an. În schimb, BNR ia în calcul, în prognoza de inflație de 2,2% stabilită pentru 2015, o majorare de 1% a prețurilor administrate, de 0,4% a prețurilor la categoria legume, fructe, ouă și de 0,3% la combustibili.

Banca Națională a redus, în ședința de marți, prognoza de inflație atât pentru acest an, de la 2,2% la 1,5%, cât și pentru anul viitor, de la 3% la 2,2%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel