Isărescu: BNR va îndeplini obiectivul de aderare a României la zona Euro

Scutaru Cristina / 02 iul 2019 / 15:10 Salveaza PDF Comentarii
Rata anuală a inflaţiei va continua să se plaseze peste limita superioară a intervalului ţintei pe parcursul anului 2019
Descriere foto: Rata anuală a inflaţiei va continua să se plaseze peste limita superioară a intervalului ţintei pe parcursul anului 2019

Mugur Isărescu a vorbit despre obiectivul de aderare a României la zona Euro.

Mugur Isărescu a declarat, marți, că, în acest mandat, în componența care urmează să fie validată de către Parlament, BNR va atinge obiectivul de aderare a României la zona Euro. Acesta a precizat că acest lucru necesită multă pregătire, dar și convergență.

„Vă încredințăm că în perioada în care vom îndeplini mandatul pe care Parlamentul României ni-l va încredința, vom duce la îndeplinire un program care se bazează în primul rând pe aplicarea legii care dirijează activitatea Băncii Centrale a Romîniei, pe îndeplinirea mandatului pe care îl are BNR, dar și de îndeplinire a unui obiectiv stabilit în urma colaborării cu Guvernul României, sub ASE, cu acordu tuturor partidelor politice și cu participarea sindicatelor, programul de trecere a României la zona euro. Este un program care va schimba în mod esențial statutul BNR. Până atunci vă reamintesc obiectivele principale ale BNR. În primul rând BNR a fost o bancă de misiune și rămâne banca care emite moneda națională, leul, până când țara noastră va trece la moneda euro", a declarat Mugur Isărescu, în cadrul audierii în Parlament a candidaților înscriși pentru funcțiile din Consiliul de administrație și cel de guvernator al BNR.

Isărescu a mai spus că procesul de aderare la zona euro e un proces complex

 


„Trecerea în perioada acestui mandat la adoptarea monedei euro. Este un proces complex și cu multe capcane. Aici tentația este să ne grăbim și trebuie să o spun că am observat acuze la adresa noastră, că îngrădim procesul. Filozofia pe care am adoptat-o este ca trecerea la moneda euro să se facă cu foarte multă pregătire din următorul motiv: zona euro este o zonă de convergență dacă cei care fac parte din acest grup al monedei unice sunt la un nivel apropiat de dezvoltare. Ideea că poți intra în zona euro cu dezechilibre macroeconomice majore, nepregătit și că participarea la zona euro te va ajuta este greșită. Intrarea în zona euro nepregătiți poate chiar să accentueze dezechilibrul. Avem cazul Greciei. Un anumit grad de convergență este necesar", a afirmat guvernatorul BNR.

El a adăugat că BNR este o instituție neutră din punct de vedere politic și că lucrează cu orice guvern, scrie Mediafax.


Comisiile reunite de buget-finanțe ale Parlamentului l-au validat, marți, pe Mugur Isărescu, pentru funcția de guvernator al BNR. Membrii celor două comisii au validat, de asemenea, și candidații înscriși pentru funcții în Consiliul de administrație al Băncii Naţionale a României.

Plenul reunit va vota, miercuri, numirile pentru BNR și Consiliul de Administrație al instituției.


Te-ar putea interesa

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.22