Isărescu: Anchetele vizează cel mult 0,08% din sistemul bancar, nu 80%

Procurorii DIICOT care anchetează fraudele de 22 milioane de euro au declarat că 80% din sistemul bancar ar fi afectat. În urma declanșării anchetelor, 33 de suspecți au fost reținuți, aceștia urmând a fi prezentați instanței pentru emiterea mandatelor de arestare. În replică, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat, vineri, că  faptele anchetate de DIICOT vizează cel mult 0,08% din sistemul bancar, în niciun caz 80% cum s-a vehiculat în media, iar din informaţiile disponibile rezultă că este vorba de un grup infracţional din afara sistemului, şi nu de o "caracatiţă a bancherilor"

"Cum să fie vorba de 80%? Probabil 0,08%. Numai primele trei bănci au peste 2.000 de unităţi bancare. Se vorbeşte de 16 unităţi bancare, nu au cum să reprezinte atât. (...) Nu e vorba de o caracatiţă a bancherilor, mai degrabă este un grup infracţional din afara băncilor", a spus guvernatorul băncii centrale.

 El a arătat că suparvegherea băncii centrale "este tare şi îşi face datoria", menţionând că trebuie evitată confuzia că Direcţia de Supraveghere a BNR verifică fiecare credit în parte.

 "Supravegherea bancară nu dă credite şi nu supraveghează creditele bucată cu bucată, şi nici fraudele. Altfel, revenim la sistemul monobancă, cum era înainte de '90, dacă ne dorim aşa ceva", aadăugat Isărescu.

 Potrivit şefului băncii centrale, în cazul prezentat de DIICOT rolul supravegherii BNR era să se asigure dacă băncile au sisteme antifraudă şi dacă acestea funcţionează.

 "În cazul ăsta am înţeles că ele au funcţionat", a precizat Isărescu.

 Şeful băncii centrale este de acord însă că astfel de evenimente sunt periculoase pentru credibilitatea sistemului, şi mai ales mediatizarea excesivă a unor asemenea cazuri.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel