Iratxe Garcia și Dan Nica: Guvernul a sfidat cetățenii României și ai Europei!

Rodica Mitu / 05 feb 2020 / 17:24 Salveaza PDF Comentarii
Foto: captură
Foto: captură

Românii au nevoie de un Guvern stabil, care respectă democrația și statul de drept, transmit Iratxe Garcia și Dan Nica.

Președintele Grupului S&D din Parlamentul European, Iratxe Garcia, a spus: „Încercarea acestui guvern de a schimba legea electorală în asemenea grabă nu doar că este împotriva deciziei Curții Constituționale a României, conform căreia un minimum de 6 luni sunt necesare pentru schimbarea legislației electorale, ci este și împotriva recomandărilor Comisiei de la Veneția în ceea ce privește practicile electorale, aceasta stipulând că schimbările se pot face cu minim un an înaintea alegerilor.

Mai îngrijorător este faptul că ieri, într-o ședință de guvern care a durat mai mult de opt ore, guvernul domnului Orban a adoptat o serie de acte legislative, creând, astfel, un record nedemocratic nemaiîntâlnit.

Cetățenii români nu merită acest lucru. Sper că forțele politice din Parlamentul României să găsească o modalitate de a aduce stabilitate și de a reintra pe calea reformelor democratice, aliniate valorilor Uniunii Europene."

Liderul delegației române din cadrul Grupului S&D, Dan Nica, a declarat: „Acest guvern a sfidat cetățenii României și ai Europei deopotrivă, nu doar prin asumarea răspunderii pe 7 acte legislative cheie în ultimele 3 luni, ci și prin adoptarea anti-democratică, într-o singură noapte, a 56 de acte legislative, 25 de ordonanțe de urgență și 31 de decizii, în pofida deciziei Curții Constituționale și a recomandărilor Comisiei de la Veneția. Acestea acoperă o gamă largă de domenii, cu impact direct asupra vieții cetățenilor - de la privatizarea sistemului sanitar și a celui de urgență, la bugetul de stat și, nu în ultimul rând, schimbarea structurală a sistemului electoral al țării.

Reiterez, pe această cale, rugămintea, în numele tuturor forțelor democrate din România, adresată președintei von der Leyen, de a emite urgent o opinie a Comisiei Europene cu privire la aceste practici ale actualului guvern EPP din România."

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.23