Ionuț Vulpescu: avertisment pentru adversarii PSD: Nu servește la nimic...

Un ministru din Cabinetul premierului Victor Ponta susține că anul 2015 va fi unul interesant în contextul în care o parte a stângii a fost "obligată" să se regândească și atrage atenția că nu servește la nimic stimularea "fricii" de stânga, întrucât toți, inclusiv dreapta, sunt responsabili de felul în care se guvernează și funcționează societatea oricărui stat.

Ionuț Vulpescu, ministru al Culturii, transmite pe contul său de socializare, câteva observații, la început de an, convins fiind că "2015 va fi anul revirimentului stângii, atât în România, cât și în UE", proces care trebuie continuat și consolidat. "Gândirea în clișee despre stânga nu folosește nimănui. Un dialog deschis, fără condiționări și idei preconcepute ar fi infinit mai util. Stânga și dreapta, toți suntem responsabili de felul în care se guvernează și funcționează societățile noastre", consideră ministrului Vulpescu. 

Ministrul Vulpescu, despre 2015: Va fi unul interesant

"Ar fi simplu să spunem că nu va fi un an ușor. Cu asta am fi acoperiți, indiferent ce se va întâmpla. Doar că lucrurile sunt ceva mai complicate, atât în plan intern, cât și în plan european. Eu vreau să cred că 2015 va fi anul revirimentului stângii, atât în România, cât și în UE. Și ar fi mult mai productiv dacă am gândi nu în termeni de partide, cât în termeni de valori, proiecte, programe, structuri sociale cărora se adresează stânga.
Criza economică, profund penalizatoare pentru largi categorii sociale, criză care este departe de a se fi terminat, amplificată fiind și de erorile celor care au oferit "soluții", în general din perspectiva unei drepte neo-liberale pure și dure, lipsite de orice preocupări sociale, a obligat o parte a stângii să se regândească și, în același timp, să se întoarcă la valorile ei de bază, cu accent pe justiție și echitate socială, dar și pe democrație și pe promovarea drepturilor și libertăților cetățenești.
Acest proces de reevaluare, de renaștere a stângii, trebuie continuat și consolidat. Inclusiv în România. E adevărat că reacția adversarilor politici ai stângii a fost, nu o dată, sărită din scală, ca să folosesc un eufemism. Nu servește la nimic stimularea "fricii" de stânga. Nu vorbim nici despre mișcări anarhice și violente, nici despre formațiuni extremiste. Vorbim despre partide perfect legale și constituționale, care încearcă să răspundă nevoilor și așteptărilor publicului lor. Public care s-a schimbat în timp, cum s-au schimbat și generațiile în politică. Gândirea în clișee despre stânga nu folosește nimănui. Un dialog deschis, fără condiționări și idei preconcepute ar fi infinit mai util. Stânga și dreapta, toți suntem responsabili de felul în care se guvernează și funcționează societățile noastre.
Iar dacă Grecia, și după ea Spania, vor avea noi partide de stânga la guvernare, singure sau în diverse coaliții, nu va însemna decât că democrațiile acelor țări sunt vii și funcționale. Atât. Restul se rezolvă. Poate că unora nu le va fi comod cu noua realitate. Dar trebuie să avem raționalitate și flexibilitate în abordarea viitorului României, și al UE. Dacă nu acceptăm o anumită schimbare a politicilor care au provocat suferință socială, mai târziu costurile schimbării vor fi mai mari.
Schimbarea stângii va induce, nu mă îndoiesc, și un proces similar la dreapta. Iar această schimbare trebuie, în viziunea mea, să plece de la atitudinea față de problemele sociale. Așa că anul 2015 va fi și un an interesant", a scris ministrul Vulpescu pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel