Ion Jinga, ambasador: Prioritatea zero pentru România la ONU

Prioritatea zero pentru Misiunea Permanentă a României la ONU o constituie, în această perioadă, candidatura României pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU, în perioada 2020-2021.

Doar 15 state sunt acolo, dintre care cinci sunt membri permanenţi. Să aducem România timp de doi la vârful deciziei mondiale în ceea ce priveşte pacea şi securitatea planetei, alături de marile puteri ale lumii, cred că merită orice efort, a declarat ambasadorul Ion Jinga într-un interviu pentru Agerpres.

Prezenţa în Consiliul de Securitate al ONU reprezintă cea mai importantă poziţie pe care o ţară şi-o poate dori în arena internaţională, pentru că oferă vizibilitate, prestigiu, influenţă şi capacitate de a radia influenţă într-un areal geografic ce depăşeşte anvergura determinată tradiţional de dimensiunea geografică, populaţie, forţă economică sau militară, a explicat diplomatul român.

Potrivit acestuia, România participă la două treimi din misiunile ONU de menţinere a păcii şi la două misiuni politice speciale. În cadrul acestor misiuni, militarii, poliţiştii şi jandarmii români ocupă şi funcţii cheie în structurile de comandă ale forţelor, în domeniile informaţii, operaţii, comunicaţii, logistică şi personal, cooperare civili-militari, fapt ce dovedeşte recunoaşterea profesionalismului acestora.

Reforma Consiliului de Securitate

Ion Jinga a mai vorbit despre teme de actualitate ce figurează pe agenda ONU, precum reforma Consiliului de Securitate, un proces eminamente politic, sau situaţia migranţilor şi refugiaţilor. Totodată, el s-a referit şi la tinerii care doresc să efectueze stagii la Misiunea Permanentă a României la ONU.

"Este foarte important să avem un feedback din partea celor interesaţi de activitatea României la ONU. Cele mai multe mesaje primite sunt cereri din partea unor tineri care doresc să efectueze stagii la Misiunea Permanentă a României la ONU, ceea ce ne bucură pentru că sunt, de regulă, bine pregătiţi, entuziaşti şi îşi doresc să aibă şansa de a vedea cum se realizează practic diplomaţia multilaterală. De asemenea, sunt delegaţii de tineri care vizitează sediul ONU şi ne solicită întâlniri pentru a le împărtăşi din culisele vieţii de diplomat. Una dintre întrebările primite de la tinerii care ne-a vizitat a fost: 'Cum poate un stat să devină membru permanent al Consiliului de Securitate ONU?' Este o întrebare pe care foarte multe ţări şi-o pun de peste 25 ani, ca parte a procesului de reformă a Consiliului de Securitate. Poate că răspunsul va veni într-o zi tocmai de la cei care au formulat întrebarea pe pagina web a Misiunii României la ONU." a mai declarat reprezentantul Permanent al României la ONU, ambasadorul Ion Jinga.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel