Ion Iliescu: Sunt "bolșevic" pe banii mei! Țapii ispășitori nu țin de foame!

Ion Iliescu
Ion Iliescu

Fostul președinte Ion Iliescu le răspunde celor care-l fac bolșevic, cărora le atrage atenția că și dacă ar fi, e pe banii lui, însă ceilalți nu ar trebui să găsească țapi ispășitori, pentru că nu țin de foame și nu e numai unul, deciziile fiind luate de majoritate. 

Ion Iliescu scrie le răspunde, pe blogul său, celor care "de fiecare dată când cuiva nu-i plac ochii mei, să aud aceeași placă: Ion Iliescu, bolșevicul!".

"De ce doar "bolșevicul"? De ce nu și "comunistul"? Sună mai fioros bolșevismul? E doar un cuvânt, și nici măcar de rău nu e! Cuvântul rusesc (больше) înseamnă "mai mult", "mai mare". În engleză, spre exemplu, pentru o perioadă de timp "bolșevic" a fost tradus ca "maximalist". Adică radical. Ceea ce, trebuie să recunosc, nu mi se potrivește! Nu sunt un radical. Dimpotrivă. Mereu mi s-a reproșat că gândesc prea mult, că sunt prea moale, că nu iau lucrurile în mână, că nu tai în carne vie! Mulțumesc! "Chirurgia" asta nu este de mine! Eu cred în democrație, care e operă colectivă. Cu autori anonimi!", a scris fostul președinte Ion Iliescu. 

"Sunt bolșevic pe banii mei"

Președintele de onoare al PSD a adăugat "Și cu toate astea pentru unii sunt un bolșevic! Fie! Dar sunt "bolșevic" pe banii mei, câtă vreme și din taxele plătite de mine sunt înjurat cu sârg, pe acest motiv, la televiziunea publică, de tot felul de indivizi, care fac apologia capitalismului pur și dur, în timp ce trăiesc din bani publici. Și trăiesc foarte bine, să nu le fie de deochi! Dacă și cei de la televiziunile private, care mă înjură tot pe motiv de "bolșevism", și-ar plăti datoriile către stat, din care s-ar putea finanța programele sociale, m-aș fi împăcat cu soarta: o fac pentru o cauză nobilă, servesc interesul public. Dar cum n-o fac, pot să mă gândesc că altele sunt motivele "radicalismului" lor. Și sunt oricum, numai nobile, nu". 

"Țapii ispășitori nu țin de foame!"

"Ca și democrația, și ceea ce este România azi e operă colectivă. Regret s-o spun: țapii ispășitori nu țin de foame! Deciziile nu le-am luat eu singur. Am avut și avem un Parlament, am avut și avem partide, avem societate civilă, suntem liberi să ne informăm. Deciziile au fost luate în comun. În democrație majoritatea decide. Și își asumă consecințele deciziilor. Democrația nu există fără responsabilitatea fiecăruia dintre noi. Eu, "bolșevicul", așa văd lucrurile. Dar poate greșesc. Poate democrația este despre altceva. Poate este despre cei puțini care profită, și foarte mulți care plătesc pentru a le face profitul mare. Dar, cum spuneam, eu nu așa văd lucrurile. Și nici nu le pot accepta așa, oricum aș fi etichetat", a conchis Ion Iliescu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel