Ion Iliescu, nouă LOVITURĂ după trimiterea în judecată

Un consilier local din Iaşi solicită retragerea titlului de cetăţean de onoare al municipiului acordat fostului preşedinte al României Ion Iliescu. Titulul îi fusese acordat lui Ion Iliescu în anul 2000.

Consilierul Răzvan Timofciuc, membru al Partidului Naţional Liberal, consideră necesară adoptarea unei astfel de măsuri în condiţiile în care fostul şef al statului este trimis în judecată pentru infracţiuni împotriva umanităţii. 

'Astăzi, la 27 ani de la evenimentele violente din Bucureşti cunoscute sub numele de Mineriada din 13-15 iunie 1990, Ion Iliescu a fost trimis în judecată pentru crime împotriva umanităţii. Patru români au murit şi 1.269 persoane au fost rănite sau arestate fără motiv din cauza ordinelor date de Ion Iliescu în calitate de preşedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională şi preşedinte ales al României şi acoliţii săi. În aceste condiţii, solicit, în calitate de consilier local, retragerea titlului de cetăţean de onoare al Iaşiului acordat acestuia în 2000', afirmă Timofciuc într-un comunicat, scrie Agerpres.

Alesul local liberal este de părere că 'această distincţie, care ar trebui să reflecte probitatea morală şi integritatea unor personalităţi care s-au remarcat prin implicare în sprijinirea Iaşiului, este incompatibilă cu situaţia juridică actuală a fostului preşedinte'. 

Răzvan Timofciuc consideră că în aceeaşi situaţie se află şi fostul premier Adrian Năstase, care, în 2001, 'pe nişte criterii neclare', a fost onorat cu distincţia de cetăţean de onoare al Iaşiului. 

'Sper ca primarul Mihai Chirica şi majoritatea PSD să susţină această iniţiativă şi să păstreze curată imaginea Iaşiului prin delimitarea de aceste personaje funeste', a adăugat consilierul ieşean. 

Fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman şi fostul director al SRI Virgil Măgureanu au fost trimişi în judecată de procurorii militari pentru infracţiuni contra umanităţii în dosarul Mineriadei din 13 - 15 iunie 1990, a anunţat marţi, într-o declaraţie de presă, un procuror militar. 

[citeste si]


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel