Ion Iliescu ar rămâne fără titlul de revoluționar. Președintele Ascociației "21 decembrie 1989": În sfârșit s-a făcut dreptate

Ion Iliescu, lăsat fără titlul de revoluționar. Președintele Ascociației "21 decembrie 1989": În sfârșit s-a făcut dreptate
Ion Iliescu, lăsat fără titlul de revoluționar. Președintele Ascociației "21 decembrie 1989": În sfârșit s-a făcut dreptate

Ion Iliescu a fost lăsat fără titlul de revoluționar, transmite Realitatea Plus.

Ion Iliescu rămâne fără titlul de revoluționar. Secretariatul de stat pentru revoluționari a decis să îi retragă titlul de luptător pentru victoria Revoluției din decembrie 1989, transmite sursa citată.  

În urma acestei decizii, fostul președinte al României pierde mai multe drepturi. Printre acestea sunt: prioritate la închirierea şi cumpărarea de locuinţe din fondul de stat, atribuirea fără plată a locurilor de veci în cimitir, acces gratuit la tratament şi consultaţii în spitalele şi policlinicile Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Apărării Naţionale, medicamente gratuite, acces gratuit la sanatorii şi baze de tratament aparţinând Ministerului Sănătăţii. 

Președintele Asociației "21 decembrie 1989": În sfârșit s-a făcut dreptate

 

Președintele Asociației "21 decembrie 1989", Teodor Mărieș, a vorbit despre acest subiect într-o intervenție telefonică la Realitatea Plus.

„Noi am făcut această sesizare. Asociația 21 Decembrie a făcut această solicitare încă din primele zile ale lui ianuarie 1990. Încă din final de decembrie am contestat. Klaus Iohannis a aprobat legea că activiștii de partid nu pot beneficia de indemnizație de revoluționar și în sfârșit s-a făcut dreptate.

Ion Iliescu nu este revoluționar, este criminalul nr. 1 din decembrie 1989. Faptele nu se prescriu. Din păcate, autoritățile statului până acum nu prea ne-au sprijinit pentru clarificarea istoriei și pentru a face dreptate îngerilor din cer care au murit pentru libertate”, a declarat Teodor Mărieș,  președintele Asociației „21 Decembrie 1989”.

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat pe 20 mai 2021, un decret privind retragerea titlului de „Luptător pentru Victoria Revoluției din Decembrie 1989” pentru aproape 200 de români. Vezi mai mult AICI.

Iordache, împotriva aplicării Punctului 8 de la Timișoara, considerând că este îndreptat strict împotriva lui Ion Iliescu

Claudiu Iordache a murit anul trecut, la vârsta de 79 de ani. Claudiu Iordache a fost director general al Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989, din 2004 până în martie 2018, când a fost demis într-un mod controversat. A fost demonstrant în Revoluția Română din Timișoara din primele ore, în primul oraș declarat de revoluționari liber de comunism. Este unul din cei 11 membri fondatori ai Societății Timișoara, organizație înființată în prima lună după Revoluţia din decembrie 1989 „ca urmare a confiscării acesteia, la Bucureşti, de către nomenclatura comunistă”.

Societatea Timișoara a emis „Proclamația de la Timișoara”, al cărei punct 8 propunea o Lege a Lustrației.  La acel moment, Iordache a fost împotriva aplicării Punctului 8 de la Timișoara, considerând că este îndreptat strict împotriva lui Ion Iliescu. În anul 2014 a declarat că „Ar fi trebuit să susţin ca Punctul 8 de la Timişoara să se fi aplicat în societatea românească. I-am fi împiedicat să pună mâna pe România”.

Iordache a fost și membru fondator al Frontului Democratic Român, primul partid antitotalitar din România, înființat în 20 decembrie 1989 în balconul Operei din Timișoara, în zilele Revoluției Române. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel