Ion Cristoiu, după ce a susținut ca inevitabilă căderea Guvernului: Între noi fie vorba...

Ion Cristoiu
Ion Cristoiu

Ion Cristoiu a făcut o serie de precizări în contextul în care moțiunea împotriva Guvernului Dăncilă a picat.

„Moțiunea de cenzură a fost respinsă în Parlament. PSD a rămas mai departe la Putere. Chiar de a doua zi după scrutinul europarlamentar, am susținut cu energie – una care, între noi fie vorba, putea fi folosită la altceva mai folositor – că în scurt timp Guvernul PSD-ALDE o să cadă.

Într-o tabletă despre care am mai vorbit – Incertitudini, în Cuvîntul din 9 februarie 1927 – Nae Ionescu își avertiza cititorii că analiștii, reporterii politici după cum le zicea el – nu fac profeții. Deși de acord cu Nae Ionescu, am cutezat să avansez și să susțin ca inevitabilă Căderea Guvernului. Nu întîmplător insist pe formula Căderea Guvernului în locul formulei Venirea unui Guvern al Opoziției. Deși Căderea guvernului înseamnă în postdecembrism un pas către Venirea unui alt Guvern, un pas trecător, dar obligatoriu, în cazul României de după scrutin, problema numărul unu e Plecarea PSD de la Putere și nu Venirea unui alt Guvern.

Așa cum am susținut în mai multe rînduri, printr-o schimbare strategică la care PSD n-a fost atentă, Opoziția și mai ales Klaus Iohannis au înfățișat europarlamentarele ca alegeri parlamentare anticipate și nu ceea ce sînt aceste alegeri – un moment prin care partidele își trimit oamenii în Parlamentul european.

Desigur, realitatea ședea altfel.

Indiferent de rezultat, europarlamentarele pot da cel mult un semnal despre capitalul politic al fiecărui partid. Ele nu schimbă cu nimic aritmetica parlamentară sau cea locală. PSD și ALDE dețin în Parlament o majoritate confortabilă. Pentru ca Guvernul PSD-ALDE să cadă de la Putere, ar trebui ca semnalul dat de europarlamentare să fie perceput de parlamentarii PSD-ALDE ca o poruncă din partea electoratului.

În nici un moment liderii Opoziției, Klaus Iohannis n-au precizat că rezultatele scrutinului european, pentru a deveni rezultate de anticipate, trebuie să fie verificate în punerea la încercare a majorității parlamentare.

Campania pentru europarlamentare s-a concentrat pe sloganul Veniți la vot! Aparent, era un slogan de esență democratică. Cei implicați în cultivarea acestuia în public susțineau că nu îndeamnă cetățenii să voteze cu Opoziția la europarlamentare și cu întrebările lui Klaus Iohannis la Referendum. Ei îndeamnă doar să vină la vot. În realitate, venirea la vot era în favoarea Opoziției și a lui Klaus Iohannis”, a scris Ion Cristoiu pe Facebook și blogul său.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel