Iohannis, vizită amânată în Portugalia

Preşedintele Klaus Iohannis şi-a amânat vizita de stat în Portugalia, care era programată pentru 23 şi 24 octombrie.

Iohannis a luat această decizie la propunerea omologului său Marcelo Rebelo de Sousa, din cauza situaţiei create de incendiile puternice care afectează această ţară. 

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, transmis miercuri AGERPRES, preşedintele Klaus Iohannis a avut o convorbire telefonică cu preşedintele Republicii Portugheze, Marcelo Rebelo de Sousa, la iniţiativa acestuia. 

"Preşedintele Marcelo Rebelo de Sousa a informat în legătură cu incendiile puternice care afectează Portugalia începând cu 15 octombrie, soldate până la acest moment cu zeci de persoane decedate şi rănite, precum şi cu importante pagube materiale. Preşedintele Portugaliei a precizat că această situaţie excepţională necesită mobilizarea tuturor factorilor de decizie din ţară pentru a putea depăşi efectele negative generate. În acest context, preşedintele Marcelo Rebelo de Sousa a propus, cu părere de rău, amânarea vizitei de stat în Portugalia a preşedintelui României, care era programată în perioada 23 - 24 octombrie", informează sursa citată, potrivit Agerpres. 

Klaus Iohannis a amintit mesajul de solidaritate transmis omologului portughez în cursul zilei de 17 octombrie şi a reiterat, în numele său şi al poporului român, întreaga solidaritate şi compasiune în aceste momente de grea încercare, când Portugalia se confruntă cu efectele devastatoare ale incendiilor. De asemenea, şeful statului român a transmis condoleanţe sincere familiilor victimelor şi însănătoşire grabnică celor care au fost răniţi. 

"Preşedintele Klaus Iohannis a arătat, totodată, că prezenţa în zonele afectate de incendii a unor comunităţi de cetăţeni români preocupă în mod direct şi autorităţile române, situaţia fiind atent şi activ monitorizată de Ambasada României la Lisabona" şi "a exprimat disponibilitatea statului român de a acorda sprijin autorităţilor portugheze pentru gestionarea situaţiei create de incendii, în măsura în care acestea vor considera util", se mai arată în comunicat. 

În acest context, preşedintele Klaus Iohannis a exprimat înţelegere pentru amânarea, din motive obiective, a vizitei de stat. Cei doi preşedinţi au agreat reprogramarea vizitei la o altă dată, atunci când situaţia creată de incendiile devastatoare din Portugalia o va permite.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel