Iohannis trimite la reexaminare Parlamentului legea privind noi criterii de selecţie a conducerii administraţiilor portuare

Importanța Mării Negre pentru securitatea euroatlantică. Iohannis: Ne revine responsabilitatea comună de a implementa integral deciziile adoptate la Madrid
Importanța Mării Negre pentru securitatea euroatlantică. Iohannis: Ne revine responsabilitatea comună de a implementa integral deciziile adoptate la Madrid

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis, luni, Parlamentului, spre reexaminare, Legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 160/2020 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 22/1999 privind administrarea porturilor şi a căilor navigabile, utilizarea infrastructurilor de transport naval aparţinând domeniului public, precum şi desfăşurarea activităţilor de transport naval în porturi şi pe căile navigabile interioare, precum şi pentru completarea art. 25 alin. (1) din Legea concurenţei nr. 21/1996.

OUG nr.160/2020 creează cadrul legal necesar aplicării Regulamentului (UE) 2017/352 al Parlamentului European şi al Consiliului din 15 februarie 2017 de stabilire a unui cadru privind furnizarea de servicii portuare şi a normelor comune privind transparenţa financiară a porturilor.

"Prin legea supusă reexaminării, Parlamentul a aprobat OUG 160/2020 cu modificări şi completări. Apreciem că unele dintre dispoziţiile introduse prin legea de aprobare se impun a fi reexaminate de către Parlament", transmite şeful statului.

Legea a fost trimisă de Parlament în vederea promulgării pe 9 noiembrie. Prin această lege membrii organelor de conducere ale administraţiilor portuare în porturile în care infrastructura portuară aparţine domeniului public sau privat al statului ori în porturile în care infrastructura portuară aparţine domeniului public sau privat al unităţilor administrativ-teritoriale, precum şi directorul general vor fi selectaţi cu respectarea unei proceduri ce va cuprinde noi criterii obligatorii.

"Prin modificările aduse au fost stabilite domeniile de studiu necesare, au fost eliminate condiţiile ca experienţa profesională de 5 ani să fie în cadrul autorităţilor administraţiei publice centrale sau locale ori instituţiilor publice şi ca respectivele competenţe profesionale dovedite prin minimum 5 ani de experienţă îndeplinind atribuţii de conducere, reglementare sau control să fie în domeniul naval, condiţii prevăzute în prezent de art. 42 alin. (4) lit. b) din OG nr. 22/1999 şi, totodată, au fost stabilite criteriile de selecţie pentru directorii generali ai administraţiilor portuare", arată şeful statului.

El apreciază că în cuprinsul dispoziţiilor menţionate se foloseşte o terminologie neclară în circumstanţierea domeniului de studii. Şeful statului adaugă că absenţa unor norme tranzitorii, de natură a asigura modul de conformare la noile cerinţe legale şi de a menţine coerenţa cadrului normativ aplicabil pentru selecţia membrilor organelor de conducere ale administraţiilor portuare, poate genera dificultăţi în aplicare.

 

"Punerea în aplicare a noului act normativ trebuie să decurgă firesc"

 


Preşedintele apreciază necesară, în contextul în care modificările fac trimitere la studii tehnice şi la domeniul tehnic, pentru asigurarea unei aplicări unitare, corelarea acestora cu domeniile fundamentale, ramurile de ştiinţă şi domeniile de studii prevăzute de actualul cadru legislativ, respectiv Anexa nr. 1 a Hotărârii nr. 433/2022 privind aprobarea Nomenclatorului domeniilor şi al specializărilor/programelor de studii universitare şi a structurii instituţiilor de învăţământ superior pentru anul universitar 2022-2023.

"Pentru respectarea standardelor de calitate a legii, în dimensiunea referitoare la claritatea reglementărilor, astfel cum acestea au fost dezvoltate în jurisprudenţa Curţii Constituţionale, apreciem necesară menţionarea expresă a nivelului de studii solicitat în cadrul condiţiilor de selecţie a membrilor organelor de conducere ale administraţiilor portuare", indică şeful statului.

În opinia sa, în contextul în care prin legea supusă reexaminării, se reglementează noi condiţii pentru numirea membrilor organelor de conducere ale administraţiilor portuare, se impune clarificarea raporturilor juridice născute în temeiul vechii reglementări, prin raportarea la dispoziţiile art. 54 din Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative. Potrivit acestei norme, "dispoziţiile tranzitorii cuprind măsurile ce se instituie cu privire la derularea raporturilor juridice născute în temeiul vechii reglementări care urmează să fie înlocuită de noul act normativ. Dispoziţiile tranzitorii trebuie să asigure, pe o perioadă determinată, corelarea celor două reglementări, astfel încât punerea în aplicare a noului act normativ să decurgă firesc şi să evite retroactivitatea acestuia sau conflictul între norme succesive".

"Dintr-o altă perspectivă, având în vedere că dispoziţiile supuse reexaminării au fost introduse la Camera Deputaţilor, în calitate de Cameră decizională, apreciem că este necesar ca evaluarea sub aspectul oportunităţii reglementării să se realizeze de ambele Camere ale Parlamentului, ţinând cont şi de impactul pe care soluţia legislativă îl va avea în privinţa componenţei şi selecţiei membrilor organelor de conducere ale administraţiilor portuare", completează preşedintele Iohannis. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel