Iohannis trimite la reexaminare o LEGE importantă

FOTO AGERPRES
FOTO AGERPRES

Președintele Klaus Iohannis trimite la reexaminare Legea privind regimul armelor și al munițiilor, motivând că relaxarea condițiilor de acordare a autorizației de procurare a armelor letale pentru persoane condamnate definitiv sau care au calitatea de inculpați nu este oportună.

„Art. I pct. 8 din legea transmisă la promulgare modifică alin. (1) lit. c) și d) ale articolului 14 din Legea nr. 295/2004, în sensul restrângerii dreptului de a deține arme letale doar persoanelor care sunt inculpate sau au fost condamnate, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru infracțiuni săvârșite cu violență, pentru infracțiuni prevăzute de Legea nr. 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, pentru infracțiunea de trafic de persoane, infracțiuni de furt, cămătărie, amenințare, șantaj, braconaj, contrabandă, infracțiuni prevăzute de Legea nr. 205/2004 privind protecția animalelor și infracțiuni privind regimul armelor și al munițiilor. În prezent, această restrângere se aplică tuturor persoanelor care au fost condamnate, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la pedeapsa detențiunii pe viață sau pedeapsa închisorii mai mare de un an, cu executare, pentru orice infracțiuni comise cu intenție, precum și persoanelor care sunt inculpate pentru săvârșirea unor fapte penale, cu intenție”, transmite Klaus Iohannis.

Președintele, alte precizări

Șeful statului amintește că Directiva (UE) 2017/853 a Parlamentului European și a Consiliului de modificare a Directivei 91/477/CEE a Consiliului privind controlul achiziționării și deținerii de arme, anterior transpusă în dreptul intern prin Legea nr. 196/2019 pentru modificarea și completarea Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor și al munițiilor a fost adoptată pentru a stabili un echilibru între, pe de o parte, asigurarea liberei circulații în cadrul Uniunii a anumitor arme de foc și a unor componente esențiale ale acestora și, pe de altă parte, necesitatea de a controla libertatea respectivă prin recurgerea la garanții de securitate adecvate produselor în cauză și că, potrivit considerentului (15) din aceeași Directivă, „ar trebui introduse, în Directiva 91/477/CEE, norme mai stricte în ceea ce privește cele mai periculoase arme de foc, pentru a se asigura că nu sunt permise, cu câteva excepții limitate și justificate corespunzător, achiziționarea, deținerea sau comerțul cu acestea. În cazul în care aceste norme nu sunt respectate, statele membre ar trebui să ia toate măsurile adecvate, care ar putea include confiscarea armelor de foc în cauză”.

Potrivit sursei citate, litera d) a alin. (1) al art. 14, prin care persoanele inculpate pentru săvârșirea oricărei fapte penale, cu intenție, erau exceptate de la posibilitatea acordării autorizației de procurare a armelor letale, a fost introdusă în Legea nr. 295/2004 la finalul anului trecut, prin Legea nr. 196/2019.

„Considerăm că modificarea repetată, la intervale mici de timp a actelor normative care reglementează relații sociale în domenii sensibile, precum regimul armelor și munițiilor, este de natură să submineze eforturile de a crea o legislație coerentă și predictibilă. Față de argumentele expuse mai sus și având în vedere competența legislativă exclusivă a Parlamentului, în calitate de organ reprezentativ suprem al poporului român și de unică autoritate legiuitoare a țării vă solicităm reexaminarea Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor și al munițiilor”, conchide președintele Klaus Iohannis.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel