EXCLUSIV  Iohannis, Tăriceanu, Dăncilă, notați. Borza: „E scos din cursă!” Următorul pas pentru Olguța Vasilescu

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

În urma unei săptămâni de foc pe scena politică, Remus Borza, deputat independent, a notat, la „Borza Analytica”, politicienii care s-au remarcat pozitiv sau negativ.  

Klaus Iohannis nota 8 – În continuare, joacă tare, s-a molipsit de la Băsescu. În momentul acesta, nu are nicio problemă în a obține cel de-al doilea mandat. Nu există un contracandidat care să îi pună probleme reale. Spuneam încă de acum un an că Iohannis îi va scoate din cursă pe toți cei care se poziționează ca prezidențiabili. Voluntar sau involuntar, Iohannis și Dragnea se ajută reciproc. În succesiunea evenimentelor din ultima lună, ambii au scăpat de doi contracandidați la alegerile prezidențiale din 2019. Tăriceanu și Firea au fost eliminați din cursă. Pusă pe tușă în PSD și destituită din funcțiile de conducere, cu o decizie a Curții de Apel care îi desființează principalul agent electoral, este vorba de Holdingul Municipal cu cele 22 de companii finanțate din bugetul Primăriei, Gabi Firea nu mai are nicio șansă pentru un nou mandat. Acuzat că ar fi luat mită 800.000 euro și cu alte dosare penale în așteptare, Tăriceanu, cu tot scorul lui electoral din prezent, este scos din cursa pentru Cotroceni. Dacă Cioloș îi va pune probleme serioase lui Iohannis va fi și el, la rândul lui, neutralizat.

Călin Popescu-Tăriceanu nota 5 – S-a întâlnit, săptămâna aceasta, cu o delegaţie a Parlamentului European, condusă de preşedintele PE, Antonio Tajani. Însă, cum spuneam, e deja istorie. E greu să mai fie credibil, atât în plan intern, cât mai ales în plan extern, având de dat explicații într-un dosar de corupție.

Viorica Dăncilă nota 9 – Părerea mea despre premierul României s-a îmbunătățit. Nu e un premier mai prost decât Grindeanu sau Tudose. A jucat corect în ultima lună. În plan extern, Viorica Dăncilă a fost destul de dinamică și nu a mai comis gafe, deși, până la urmă, și gafele sunt omenești. Se întâmplă și la case mai mari.

Lia Olguța Vasilescu nota 10 – E un om de acțiune, un ministru care a dovedit că poate. Poate, aici e și problema, atât pentru Iohannis, cât și pentru Dragnea. Să nu gireze cu mâna lor un prezidențiabil redutabil. Cred că ar fi făcut o treabă bună și la Ministerul Transporturilor, oricum mult mai bună decât Șova. Având în vedere experiența în administrație, dobândită ca primar al Craiovei, sunt convins că va performa și la Ministerul Dezvoltării. Dacă și-ar asuma reforma administrației publice locale, cea mai mare gaură neagră a bugetului de stat, care mănâncă 34 miliarde euro anual, ar putea să fie un prezidențiabil cu foarte mari șanse.

UDMR nota 10 – Pentru că politicienii UDMR știu să joace și să îi joace și pe alții, conform propriilor interese. UDMR manifestă mult pragmatism, atât în relația cu coaliția de guvernare, cât și cu opoziția. În ultimii 20 de ani, a obținut foarte multe drepturi și concesii pentru minoritatea maghiară. Astăzi, UDMR e blajin, însă mâța blândă zgârie greu. Din perspectiva aniversării a 100 de ani de la momentul semnării Tratatului de la Trianon, în urma căruia Ungaria a pierdut Ardealul, atitudinea și discursul liderilor UDMR se vor radicaliza. Vom fi fericiți dacă vom scăpa doar cu câteva zgârieturi.

Emmanuel Macron nota 5 - Popularitatea președintelui francez a atins cel mai scăzut scor din mandatul său. Doar 25% din cei intervievați în noiembrie au răspuns că sunt mulțumiți de Macron, față de cei 29% care au răspuns afirmativ în octombrie. Macron a câștigat alegerile din 2017, după ce a prezentat un proiect privind reformarea uneia dintre cele mai mari economii din zona euro. Cu toate acestea, mulți alegători consideră că politicile lui favorizează marile companii și pe oamenii bogați în detrimentul persoanelor cu venituri reduse. În ultimele zile, se confruntă cu masive demonstrații de stradă, soldate cu sute de răniți și chiar morți.

Notele au fost date de Remus Borza joi, în cadrul emisiunii „Borza Analytica" de la DC News.


Video

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel