Iohannis - Stoltenberg, declarații despre Rusia și România. Chirieac: Este un lucru care nu se întâlnește la multe state

Klaus Iohannis a declarat luni că NATO nu caută confruntarea și nu este o amenințare pentru Rusia, dar a subliniat că în relația cu această țară este nevoie de o strategie pe termen lung, care să includă dialogul de pe o poziție puternică de apărare și descurajare. Pe de altă parte,  secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avut o poziție mai moderată sugerând că trebuie să considerăm Rusia un aliat, nicidecum un dușman.

Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre acest subiect.

"Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO  privește Rusia mai de la distanță. Noi suntem foarte aproape de Federația Rusă, chiar dacă nu avem o graniță comun, dar avem o graniță comună cu interesele Rusiei în zona noastră. Cred că important este același lucru pe care îl constatam de la intrarea României în NATO: consensul tuturor forțelor politice din România cu privire la necesitatea rămânerii țării noastre în NATO, a dezvoltării în cadrul NATO și consensul privind 2% din PIB pentru cheltuielile militare. Este un lucru care nu se întâlnește la multe state europene. Mă refer la consensul tuturor forțelor politice din România.

Poate și din această cauză, România este extrem de stabilă pentru NATO. Păcat că nu privim lucrurile mai în profunzime sau partenerii noștri americani nu încearcă să privească România mai în profunzime fiindcă nu mai este un astfel de aliat în zona occidentală. Nu avem niciun partid politic reprezentat în Parlament care să conteste necesitatea alocării a 2% din PIB pentru înarmare sau necesitatea ca efortul principal de înarmare să se facă împreună cu SUA. Este chiar un lucru deosebit. Din acest punct de vedere, parcă am fi un stat american", a zis analistul politic la Antena 3.

[citeste si]

Întrebat dacă este de părere că se va schimba ceva în privința atitudinii față de Armata Română și înzestrarea sa, Bogdan Chirieac a zis: "Se va schimba, dar nu anul acesta și nici anul viitor, ci în viitor. (...) În final, în viitorii 10 ani, România va fi o țară cu armată puternică".

Klaus Iohannis și Jens Stoltenberg au participat la deschiderea sesiunii plenare a celei de a 63-a reuniuni a Adunării Parlamentare a NATO, care a avut loc la Palatul Parlamentului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel