EXCLUSIV  Iohannis, referendum. PSD nu i-a lăsat alternativă președintelui

Klaus Iohannis proteste
Klaus Iohannis proteste

Jurnalistul Val Vâlcu consideră că discursul de astăzi al președintelui Klaus Iohannis este un discurs puternic, rezonant într-un anumit segment al electoratului, prin care președintele a devenit un jucător politic. 

”Prin discursul de astăzi, Klaus Iohannis face o mișcare decisivă în ecuația electorală. Iese din expectativă și acționează, stabilind tema pe care își bazează recuperarea cotei de încredere și eventuala realegere, în 2019. Președintele nu mai putea propune strategii socio-economice, nici nu mai putea să joace cartea lui Să trăiți bine, întrucât acestea au fost avansate deja de PSD, la nivel de detaliu. 

Cu un PNL incapabil să articuleze astfel de subiecte, sau mai precis irelevant în spațiul discursului public, pe orice subiect, cu un USR care nu a depășit stagiul de ONG, care se opune dar nu propune nimic constructiv, președintele a ieșit pe tema Justiției, singura care poate  fi contrapusă PSD. Klaus Iohannis a ales pentru luptă o temă morală, nemaiavând ce temă constructivă, pe latura economică sau socială, să abordeze credibil.  Amenințarea cu un referendumul confirmă că este un război deschis. În perspectiva în care una din părți face un pas înapoi sau eșuează, publicul neutru se va poziționa de partea învingătorului. Problema pentru președinte este că această temă morală nu a convins la ultimele două runde de alegeri, sau mai precis nu au fost credibili cei care o susțineau. Prin prisma rezultatelor, proiectele sociale ale PSD-ului au fost mai convingătoare.

Pe termen lung este posibil ca PSD să piardă dacă aceste proiecte nu reușesc, dar momentan tot ceea ce poate face președintele este să își recupereze o parte a electoratului pierdut în mandatul lui Cioloș. Electoratul a votat de două ori anul trecut PSD, iar sondajele ar putea arăta dacă s-a schimbat ceva în următoarele două săptămâni, fiind prea devreme, la cald, pentru măsurători fidele”, consideră jurnalistul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel