Iohannis, referendum monarhie. De ce nu vrea şeful PNL referendum: Regalitatea ar fi expediată în istorie

Preşedintele Partidului Naţional Liberal crede că trebuie evitată "capcana plebiscitului"  pentru schimbarea formei de guvernământ. Klaus Iohannis spune că organizarea unui referendum în viitorul imediat ar anihila dezbatarea privind revenirea la monarhie şi ar "expedia regalitatea în istorie".

Candidatul ACL la alegerile prezidenţiale a scris o epistolă pentru Regele Mihai, cu prilejul zilei de naştere a Majestăţii sale. Iohannis, care se referă la monarh cu sintagma "regele nostru", scrie că s-a simţit ruşinat atunci când Regele Mihai a fost alungat din ţară şi-l taxează pe preşedintele Băsescu pentru episodul în care l-a acuzat de trădare pe monarh pentru întoarcerea armelor împotriva Germaniei naziste.

"După cum știți, denigrarea și uitarea au fost mijloacele principale de a lupta în anii comunismului împotriva Coroanei, un război subteran care s-a purtat în definitiv împotriva noastră, a identității noastre. Așa am rătăcit decenii întregi până când istoria s-a întors către noi și l-am putut vedea și auzi din nou pe Regele nostru. Dar inclusiv în primii ani de după 1989, Regele a fost denigrat în fel și chip într-o campanie antimonarhică orchestrată de partidul de guvernământ: ba că n-ar fi român (originea germană a familiei era, ca și acum, un păcat pentru unii), ba că ar vorbi prea puțin și prea neclar etc. I s-au impus reguli Lui, cel care a domnit cândva în această Țară și a cărui familie a cucerit Independența și a săvârșit Unirea. Am fost extrem de rușinat când Regele a fost alungat din țară de către președintele Iliescu și regimul său. Nu m-am simțit mai confortabil nici când, acum câțiva ani, Regele a fost acuzat de trădare într-o indecentă polemică. În schimb, isteriei, vulgarității și cinsimului, Suveranul le-a opus singurele arme de care a dispus: demnitatea și credința", scrie Klaus Iohannis.

Iohannis, replică indirectă lui Ponta

Iohannis preferă să nu repete promisiunea premierului. Victor Ponta, lider al social-democraţilor şi republican declarat, se arată dispus ca în următorii patru ani să organizeze un referendum privind forma de guvernământ. Liberalul, în schimb, crede un astfel de plebiscit este inoportun şi ar fi mai degrabă dăunător pentru curentul monarhic din România.

"Fără îndoială, monarhia a fost cea mai bună epocă pe care a cunoscut-o România. După 1989, Familia Regală nu s-a abătut niciodată de la alianța cu democrațiile occidentale și a arbitrat mereu pe o scenă politică divizată și confuză. Nu puțini sunt cei care se întreabă astăzi dacă monarhia ar fi o soluție. Am însă toate motivele să cred că respectul românilor pentru Coroană va fi mai profund și mai cuprinzător în anii următori. În schimb, dacă vrem să punem punct acestei dezbateri, am putea cădea acum în plasa organizării unui plebiscit. Astfel, regalitatea ar fi expediată în istorie, iar discuția ar fi definitiv încheiată.

Vă las cu un gând frumos în preajma aniversării celor 93 de ani ai Regelui Mihai: dacă ar fi fost pe Tron, monarhul ar fi serbat 77 de ani de domnie. În inimile noastre, El este încă acolo. La mulți ani, Majestate!", mai scrie Iohannis.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel