Iohannis, proces ANI: CCR riscă să-l scoată din cursa pentru Cotroceni. Băsescu, salvarea liderului PNL

Decizia CCR care îl poate scoate pe Mircea Diaconu din PE are și o altă victimă de renume: Klaus Iohannis. Primarul Sibiului va avea la Înalta Curtea de Casație și Justiție ultimul termen în procesul cu Agenția Națională de Integritate, iar dacă va pierde nu va putea candida la alegerile prezidențiale. Salvarea stă într-un proiect de lege adoptat la sfârșitul lunii iunie, dar și în pixul președintelui Traian Băsescu.

CCR a hotărât că o condamnare în baza Legii ANI interzice candidatura la orice funcţie eligibilă, timp de trei ani. Decizia de interpretare îl afectează și pe președintele PNL, Klaus Iohannis, care a fost găsit incompatibili de ANI la 24 aprilie 2013.

Inspectorii au constat că Iohannis a încălcat regimul juridic al incompatibilităților pentru că a ocupat simultan funcția de primar și pe cea de reprezentant al Sibiului în Consiliul de Administrație al Societății de Apă-Canal.

În septembrie, Iohannis a câștigat procesul la Curtea de Apel Alba Iulia. Decizia nu a fost însă definitivă, iar ANI a atacat-o la ÎCCJ. Curtea Supremă nu a fixat încă o dată pentru ultimul termen, dar este de așteptat ca procesul să fie finalizat în luna septembrie. 

Klaus Iohannis a câştigat procesul cu ANI la Curtea de Apel

Dacă va fi găsit incompatibil, Iohannis nu va mai putea candida la prezidențiale. Chiar în lipsa unie decizii definitive, candidatura sa este extrem de problematică. Alianța PNL-PDL va susține un candidat care poate pierde în orice moment dreptul de a ocupa funcția de președinte. Pe aceesși idee s-a mers atunci când PNL l-a scos pe Mircea Diaconu de pe liste, la europarlamentare.

Iohannis poate fi salvat de o lege PSD, semnată de Băsescu

În 24 iunie, deputații au votat un proiect de lege prin care primarii și președinții de CJ devin membri de drept în adunările generale ale asociațiilor de dezvoltare intercomunitară și reprezentanți în regiile autonome locale de tipul celor de Apă-Canal. Un potențial beneficiar al acestei legi ar fi, printre alții, Klaus Iohannis.

Dacă proiectul de lege care îi scapă pe aleși de incompatibilitate ajunge în Monitorul Oficial înainte de ultimul termen în procesul Iohannis - ANI, primarul Sibiului poate răsufla ușurat.

Traian Băsescu are 30 de zile la dispoziție să promulge proiectul de lege. Dacă vrea, șeful statului poate aștepta până în a 30-a zi sau poate îndepărta termenul promulgării atacând proiectul de lege la CCR, resort pe care îl poate folosi o singură dată.

De asemenea, Traian Băsescu poate retrimite proiectul în Parlament. Procedurile parlamentare pot fi întârziate de majoritate, astfel încât legea să ajungă la MO după alegerile prezidențiale.

Atac la imagine

Problema lui Iohannis va fi subiect de campanie electorală. PSD poate scăpa de Iohannis, dacă este considerat un contracandidat serios pentru Ponta, sau îl poate ajuta să intre în cursă, dacă îl consideră slab. De asemenea, prin rediscutarea rapidă a legii (dacă Traian Băsescu o retrimite la Parlament), sunt scăpați de procese o mulțime de primari ai majorității.

Tema anti-corupție ar fi una importantă pentru forțele de Dreapta, mai ales din perspectiva PDL, dar ea va fi atenuată tocmai de vulnerabilitatea candidatului la președinție. Alianța lui Iohannis cu baronii (pe care îi scapă legea, în cazul rediscutării și promulgării) va fi speculată în campanie.

Traian Băsescu și PMP ar putea specula electoral nevoia lui Iohannis de a fi ”spălat” de legea anti-ANI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel