Iohannis, prima reacție în scandalul legat de adâncirea canalului Bâstroe: O serie de politicieni s-a inflamat. Ucrainenii nu au nevoie să fie certați

Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres

Klaus Iohannis a avut o primă reacție privind situația canalului Bâstroe.

"Există o preocupare legitimă pentru Delta Dunării, însă nu trebuie să amestecăm îngrijorarea şi măsurile concrete pentru prezervarea biosferei cu diverse abordări politice de moment. Pe acel canal se draghează de ani de zile. Evident că aceste chestiuni sunt limitate de înţelegeri internaţionale şi trebuie respectate de toate părţile. Pentru a şti ce se întâmplă acolo, este nevoie să vorbim cu ucrainenii, doar că acest lucru nu prea s-a întâmplat.

La noi, o serie de politicieni s-a inflamat fără să verifice ce se întâmplă acolo. Ucrainenii au solicitat să existe discuţii la nivel de expert şi cu Ministerul Transporturilor, Ministerul Mediului şi pe alte paliere. Aceste discuţii nu au avut loc, dar ai noştri inflamați şi hotărâţi fac afirmaţii care nu au încă un fundament dovedit.

Ucrainenii afirmă că draghează pentru întreţinere. Să se verifice împreună cu ei! Cred că este foarte bine ca politicienii noştri, înainte să ţină discursuri inflamate, să lase experţii şi specialiştii să vadă ce se întâmplă acolo, dacă se respectă sau nu legislaţia internaţională, să se discute în bilateral, dar şi cu Comisia Europeană pentru a se lua măsurile care se impun.

Ucrainenii nu au nevoie să fie certați. Au nevoie de sprijin. Nu mă înțelegeți greşit! Nu vreau să se tolereze lucrări care pun în dificultate biodiversitatea Deltei Dunării, dar nu este bine nici să ne ambalăm fără să ştim despre ce este vorba. Multe declarații sunt nepotrivite şi neproductive.

Îi invit pe toţi cei care sunt preocupaţi să aştepte până când experţii se întâlnesc, discută, verifică, concluzionează şi vin cu un plan de măsuri. Este abordarea cea mai corectă şi care ne duce la rezultate. Şi ucrainenii fac lucrări pentru că vor ceva şi ştim foarte bine ce vor. Vor să iasă undeva cu marfa lor. Cred că este de înţeles. Dar şi noi vrem ca Delta Dunării să fie protejată. Calea pentru asta este cea diplomată şi cu experţi.

Ministerul Transporturilor ştie din octombrie. Noi le-am dat un acord provizoriu până când lucrările se clarifică. Nu e nimic nou aici. Cei care au încercat să facă o mare problemă din asta nu cred că au înţeles miza şi nici nu mi se pare că preocuparea pentru Deltă este preocuparea numărul 1 pentru ei", a spus Klaus Iohannis.

Aceste declarații ale președintelui vin în contextul în care partea ucraineană a propus organizarea, în perioada următoare, a unei reuniuni tehnice între ministerele responsabile pentru domeniul transporturilor din cele două state. În aceste momente, se așteaptă un răspuns din partea lui Sorin Grindeanu în vederea unei întâlniri, conform unor surse politice. 

- Când ați fost înștiințat ce lucrări se fac?

"Despre lucrări voi fi înștiințat atunci când îmi confirma experții ce anume lucrări se fac. Așa că se fac lucruri știm, știe şi Ministerul Transporturilor cam din octombrie , deci nu este nicio noutate, ei ne-au anunțat oficial că vor să să facă lucrări de dragare de întreținere şi că vor să folosească canalul pentru a-şi exporta marfa şi noi e-am dat un acord provizoriu până când lucrările se clarifică şi această chestiune a fost comunicată şi Comisiei Europene. Nu e absolut nimic nou aici. Cei care au încercat să facă o mare problemă din asta nu cred că au înţeles miza acestei perioade şi nici nu mi se pare că preocuparea pentru Delta e preocuparea numărul 1 pentru ei", a spus Klaus Iohannis.

- Când putem stopa lucrările, pentru ca oficiali din Ucraina au spus că s-au făcut lucrări majore?

"Asta o să ne confirme experții după ce se clarifică ce este acolo", spus Klaus Iohannis.

De ce nu s-au purtat discuții înainte?

"Asta este o întrebare bună pe care vă rog să o puneți celor care au ieșit cu problema", a spus Klaus Iohannis.

- În spațiul public au avut loc tot felul de discuții, sunteți îngrijorat ca în sânul societății românești ar scădea sprijinul pentru Ucraina?

Cu cât durează războiul mai mult cu atât mai mulți oameni vor căuta alte subiecte, va apărea aşa numita obiseala. Ea este contra productiva pentru ca razboiale nu se câştiga de la sine. Războaiele se câştiga luptând şi primind sprijin. este bine , corect şi oportun ca că Ucraina să fie sprijinită, dar sunt şi alte preocupări politice. Cum noi ne apropiem de alegeri , ai noștri fug după notorietate şi după teme interesante. 

Nu am dat un avertisment politicienilor noştri, ci le-am făcut o recomandare să se ocupe de alte teme, până ne clarificăm ce se întâmplă acolo. E important să păstrăm sprijinul populaţiei pentru ce face România, adică pentru sprijinul pentru Ucraina, pentru întărirea Flancului Estic, pentru inatrirea NATO, pentru a ne păstra valorile noastre. Dar noi ştim că există oameni care vor să abordeze altfel chestiunea. Nu mi se pare oportun pentru România. Se exagerează prea mult cu aceste chestiuni care duc la o tensionare a relaţiilor bilaterale, atunci pot fi găsiţi şi la noi şi în Ucraina unii mulţumiţi şi unii nemulţumiţi, dar vă asigur că vor fi şi care se bucură în Moscova.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel