Iohannis, mesaj de Ziua Protecției Civile. De ce rămâne aceasta vitală

În mesajul transmis de Ziua Protecției Civile, președintele Klaus Iohannis explică de ce activitatea structurilor din domeniul protecției civile în România rămâne una vitală și are un impact substanțial asupra securității naționale și a cetățeanului, după cum chiar președintele a declarat.

"Am asistat, în ultima perioadă, la intensificarea riscurilor care amenință viața și sănătatea populației, mediul înconjurător și valorile patrimoniului național. Nu există elemente care să ne facă să credem că ele se vor diminua în viitor. Dimpotrivă, trebuie să ne concentrăm atenția asupra emergenței unor noi factori de risc, generați îndeosebi de schimbările climatice radicale și de diversitatea activităților economice care utilizează, produc și comercializează substanțe periculoase. În fața acestei realități, activitatea structurilor din domeniul protecției civile în România rămâne una vitală și are un impact substanțial asupra securității naționale și a cetățeanului", precizează șeful statului într-un mesaj pe pagina personală de Facebook.

Klaus Iohannis subliniază că "este fundamental ca progresele din planul legislativ să fie dublate de progresele înregistrate la nivelul relației cu societatea civilă, care constituie un factor determinant atât în procesul bunei guvernări, cât și în pregătirea populației pentru reacția în situații de urgență".

"Ne aflăm într-un context în care alinierea mecanismului național de gestionare a situațiilor de urgență la standardele și prevederile NATO și ale UE adaugă noi valențe strategice activităților din domeniul protecției civile. Este însă fundamental ca progresele din planul legislativ să fie dublate de progresele înregistrate la nivelul relației cu societatea civilă, care constituie un factor determinant atât în procesul bunei guvernări, cât și în pregătirea populației pentru reacția în situații de urgență. Succesul misiunilor dumneavoastră ține, în egală măsură, și de gradul de educare a populației, pentru că eficiența intervenției instituțiilor statului este mult scăzută în lipsa solidarității cetățenești. Din această perspectivă, este extrem de necesară punerea în practică a unei strategii de creștere a nivelului de cunoaștere a populației cu privire la modul de a reacționa în situații de urgență", arată președintele.

[citeste si]

În opinia sa, "este necesară o abordare integrată, pentru a fi asigurată o cât mai bună reacție în cazul situațiilor de urgență", iar "investițiile în infrastructură, în consolidarea clădirilor sau în sfera sănătății publice sunt obligatorii pentru creșterea capacității de a preveni, dar și de a interveni eficient în cazul producerii unor dezastre".

"Stimați pompieri, medici, asistenți, paramedici, piloți și salvamontiști, dumneavoastră sunteți dedicați unui serviciu public cu un impact profund în viața colectivităților. Vă mulțumesc pentru profesionalismul și responsabilitatea civică de care ați dat mereu dovadă, pe măsura importanței misiunii umanitare ce vă revine! Activitatea dumneavoastră de zi cu zi nu doar că asigură îndepărtarea unor pericole, dar contribuie și la consolidarea solidarității civice și sociale. Adresez întregului personal din structurile Protecției Civile sincere urări de sănătate, împliniri pe toate planurile și putere de muncă, în continuare, în folosul semenilor noștri. La mulți ani!", încheie Klaus Iohannis mesajul de Ziua Protecției Civile.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy