Iohannis, ”mesaj de caldă solidaritate tuturor artiștilor, creatorilor, instituțiilor de cultură”

Klaus Iohannis spune că pandemia de COVID-19 a scos în evidență necesitatea și urgența unui cadru strategic în domeniul cultural / Foto Agerpres
Klaus Iohannis spune că pandemia de COVID-19 a scos în evidență necesitatea și urgența unui cadru strategic în domeniul cultural / Foto Agerpres

Președintele Klaus Iohannis spune că pandemia a scos în evidență necesitatea și urgența unui cadru strategic în domeniul cultural.

„A devenit o frumoasă tradiție ca la fiecare început de an să primim, la Palatul Cotroceni, o serie de personalități culturale ale României care, cu talent și profesionalism, sporesc patrimoniul cultural al națiunii noastre. Distincțiile oferite astăzi unor instituții publice, unor operatori culturali privați sau artiști independenți onorează dedicarea și creativitatea de care a dat dovadă sectorul cultural în menținerea activă a legăturii artelor cu publicul, pentru a găsi soluții la constrângerile pandemiei. În războiul împotriva virusului, prin eforturile și dăruirea dumneavoastră, muzele nu au tăcut”, a spus Klaus Iohannis în timpul ceremoniei de decorare a unor personalități din domeniul culturii.

A mai afirmat: „Sub aura Luceafărului poeziei românești, în această zi specială, transmit un mesaj de caldă solidaritate tuturor artiștilor, creatorilor, instituțiilor de cultură, operatorilor culturali din toate domeniile artistice, precum și publicului culturii românești”.

„Semnificațiile zilei de astăzi capătă noi valențe în contextul actual al pandemiei, mai cu seamă prin prisma eforturilor dumneavoastră, creatorii și operatorii culturali, în condițiile grele ale anului trecut. În 2020, ne-am dat seama cu toții cât de importantă este cultura în viața noastră și ce mult contează contactul nemijlocit cu arta. Numeroși creatori s-au aflat în situația dureroasă ca, din cauza pandemiei, să nu se poată exprima în fața publicului care îi iubește. Contribuția sectorului cultural la echilibrul global al societății românești, mai ales în această perioadă dificilă, este foarte importantă. De aceea, reafirm preocuparea mea pentru găsirea celor mai bune soluții de sprijinire a acestui sector, unul dintre cele mai greu încercate în această perioadă dramatică”, adaugă Iohannis.

El anunță că a acordat Înaltul patronaj celei de-a 25-a ediții a Festivalului Internațional George Enescu.

„Acum un an, la puțin timp de la preluarea celui de-al doilea mandat de Președinte al României, solicitam forțelor politice responsabile să propună un cadru strategic, care să fructifice patrimoniul național, creativitatea și diversitatea expresiilor culturale. Am solicitat, totodată, să fie stabilite prioritățile și obiectivele concrete ale modernizării infrastructurii culturale naționale, menite să conducă la depășirea contradicțiilor și paradoxurilor culturii românești. Pandemia de COVID-19 a scos în evidență necesitatea și urgența unui astfel de demers. El nu mai poate fi amânat, trebuie și poate să fie dus la bun sfârșit de actuala guvernare, pentru a produce efecte benefice de care să se bucure publicul și cultura română în ansamblul ei. Mă voi implica activ, astfel încât promisiunile să fie transformate în realitate de către cei în măsură să livreze investițiile necesare actului cultural, accesul competitiv și nediscriminatoriu la resursele sectorului, un cadru legal coerent, atât în domeniul patrimoniului, cât și al funcționării instituțiilor de cultură”, menționează președintele Klaus Iohannis.

2021, speranța unei reveniri la normalitate

„Ca de altfel și în cazul altor domenii, și în ceea ce privește cultura ne dorim ca normalitatea să însemne mai mult decât o simplă întoarcere la viața ante-pandemică. Normalitate înseamnă o Românie educată, modernizată, înseamnă un rol mai apăsat al culturii în coeziunea socială, o mai bună valorificare a creativității, dar și a patrimoniului și potențialului cultural. Cu diversitatea ei de expresii și prin contribuția tuturor actorilor implicați în actul de creație, cultura are potențialul real de a crește calitatea vieții în comunitățile noastre. Ea este bogăția fiecăruia dintre noi și resursa vitală a societății noastre în ansamblu. La mulți ani culturii române, la mulți ani slujitorilor și iubitorilor ei”, conchide șeful statului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel