Iohannis, la summitul UE - Uniunea Africană. S-a adoptat o ”Viziune Comună pentru 2030”

Sursă foto: Presidency.ro
Sursă foto: Presidency.ro

Liderii Uniunii Europene și ai Uniunii Africane au adoptat o Declarație comună – Viziune Comună pentru 2030, care reflectă dorința ambelor părți de a consolida un parteneriat reînnoit, a transmis Administrația Prezidențială. Amintim că președintele Klaus Iohannis a participat, joi și vineri, la summitul UE- Uniunea Africană.

„Președintele României, Klaus Iohannis, a participat, în perioada 17-18 februarie 2022, la Bruxelles, Regatul Belgiei, la cel de-al șaselea Summit Uniunea Europeană – Uniunea Africană. Liderii Uniunii Europene și ai Uniunii Africane au adoptat o Declarație comună – Viziune Comună pentru 2030, care reflectă dorința ambelor părți de a consolida un parteneriat reînnoit pentru solidaritate, securitate, pace, dezvoltare economică durabilă și prosperitate pentru generațiile viitoare, pornind de la valori comune, egalitatea între parteneri, respectarea suveranității, responsabilitate și angajamente reciproce. Acest parteneriat își propune să abordeze oportunitățile și provocările imediate, dar și posibilitățile oferite pe termen lung. Declarația comună evidențiază eforturile celor două părți în ceea ce privește îndeplinirea obiectivelor comune Uniunea Europeană - Uniunea Africană, prin mobilizarea unui pachet de investiții de cel puțin 150 de miliarde euro, cu accent pe investiții în infrastructură, educație și sănătate, care să contribuie la economii mai diversificate, incluzive, durabile și rezistente”, a transmis Administrația Prezidențială.

Potrivit comunicatului, summitul UE – Uniunea Africană a prilejuit ocazia pentru o cooperare reînnoită și consolidată pentru pace și securitate, în cadrul Arhitecturii africane de pace și securitate (APSA), iar cele două continente se confruntă cu aceleași provocări comune de securitate, având deja o cooperare de lungă durată pentru a combate instabilitatea, radicalizarea, extremismul violent și terorismul, precum și cauzele de bază ale conflictelor.

 

În cadrul Summitului, Klaus Iohannis a participat la panelurile cu temele „Pace, securitate și guvernare”, „Educație, cultură și formare profesională, migrație și mobilitate”

În cadrul participării la masa rotundă cu tema „Educație, cultură și formare profesională, migrație și mobilitate”, care s-a desfășurat vineri, Klaus Iohannis a arătat că educația reprezintă una dintre prioritățile sale.

„Președintele României a subliniat că, pentru țara noastră, educația este, în mod tradițional, un domeniu important de cooperare cu Africa, mii de cetățeni africani, foști studenți în țara noastră, folosindu-și competențele dobândite în universitățile românești pentru a-și servi țările și pentru a contribui la construirea de punți de legătură. Peste 17.500 de tineri africani au studiat în universitățile din România numai în ultimii cinci ani, iar în jur de 3.500 de studenți, din cel puțin 40 de țări africane, sunt înscriși anual la universități, prezența lor în țara noastră îmbogățind viața academică și stimulând o mai bună înțelegere între oamenii de pe cele două continente. Președintele Klaus Iohannis a subliniat, de asemenea, importanța formării profesionale continue, inclusiv prin furnizarea de competențe adecvate pentru a prospera în secolul XXI. În acest sens, țara noastră s-a angajat să sprijine cursurile de formare pentru partenerii africani în diverse domenii, de la gestionarea riscurilor de dezastre și soluționarea conflictelor, la combaterea dezinformării. De asemenea, Președintele României a reliefat că procesele educaționale, atât în Europa, cât și în Africa, ar trebui să utilizeze de o manieră mai aplicată digitalizarea”, notează sursa citată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel