Iohannis, la Luxemburg, a doua zi după alegeri. Ce spune Ponta

Preşedintele Klaus Iohannis, aflat timp de două zile într-o vizită de stat la Luxemburg, a pledat luni pentru aprofundarea colaborării româno-luxemburgheze, subliniind şi importanţa dezvoltării relaţiilor interumane. Fostul premier Victor Ponta a comentat acid, luni seară la Antena 3, în legătură cu această vizită a președintelui Iohannis imediat după alegerile locale din România. 

"Este deosebit de important să dezvoltăm relaţiile interumane. Acest tip de contacte ar trebui să fie aprofundate în continuare, deoarece, pe termen lung, vor defini relaţiile bilaterale dintre România şi Luxemburg. Astfel, ar trebui să încurajăm comunitatea de afaceri, savanţii şi cercetătorii, comunităţile din ţările noastre să colaboreze la un nivel şi mai avansat. Vă invit să descoperiţi România", a declarat Iohannis, la Primăria oraşului Luxemburg, potrivit Agerpres.

Preşedintele a amintit, de asemenea, că vizita de stat la Luxemburg este prima efectuată de un şef de stat din România. 'România vede Luxemburg ca un partener important şi ne propunem să dezvoltăm o cooperare mai profundă, mai largă şi mai susţinută cu Marele Ducat', a spus şeful statului. El a apreciat că relaţiile dintre România şi Luxemburg sunt excelente, iar perspectivele pentru o evoluţie pozitivă a acestora sunt foarte bune.

'Avem rezultate promiţătoare şi oportunităţi suplimentare în domeniul economic, Luxemburg fiind unul dintre cei mai importanţi investitori în România. În acest sens, doresc să subliniez faptul că România oferă condiţii favorabile în ceea ce priveşte resursele şi piaţa. Prin urmare, este firesc să consolidăm aceste realizări prin identificarea domeniilor care trebuie să fie abordate în continuare', a spus Iohannis.

Legătura între Luxemburg și Sibiu

El a amintit că în 2007 Luxemburg şi Sibiu au fost Capitale Europene ale Culturii. 'Efectul pe termen lung al acestui program pentru oraşul meu natal este încă vizibil în domenii precum economie, infrastructură, turism şi societate. Se poate spune că Sibiu şi-a recuperat şi a profitat, în calitate de Capitală Europeană a Culturii, de multele sale legături cu spiritualitatea şi valorile europene', a adăugat Iohannis.

Şeful statului a arătat că un alt oraş din România se pregăteşte să devină în 2021 Capitală Europeană a Culturii, punctând că acest lucru va reprezenta o provocare considerabilă şi un proiect sustenabil, iar sprijinul Luxemburgului în acest sens ar fi extrem de bine-venit. Iohannis a salutat Marele Ducat pentru apărarea valorilor, principiilor, unităţii şi spiritului Uniunii Europene.

'România crede cu aceeaşi tărie în Europa. România crede cu fermitate în viitorul acestui proiect. Ne dorim şi avem nevoie de mai multă Europa. Este adevărat că provocările cu care ne confruntăm în prezent nu au precedent. În ceea ce priveşte securitatea, aceasta nu mai este limitată la dimensiunea militară. Anexarea Crimeii şi agresiunile din Estul Ucrainei au subminat fundaţiile securităţii europene. Migraţia şi terorismul au devenit principalele preocupări europene şi globale de securitate: instabilitatea din Africa de Nord şi din Orientul Mijlociu a dus la ameninţări teroriste serioase şi la un flux continuu de migranţi ilegali în Europa. România deja joacă rolul unui membru responsabil şi este pregătită să îşi îndeplinească toate obligaţiile asumate la nivelul Uniunii Europene. Solidaritatea noastră trebuie să fie la nivelul acestor ameninţări. Trebuie să răspundem prin soluţii comune', a completat preşedintele.

Ce spune primarul Luxemburgului despre președintele Iohannis 

La evenimentul organizat la Primăria Luxemburg au participat şi Marele Duce Henri şi primarul oraşului Lydie Polfer.

'Astăzi, ca preşedinte al României, menţineţi acest ideal puternic să apăraţi principiile democraţiei şi statului de drept în ţara dumneavoastră şi acestea sunt două elemente fundamentale pentru o ţară sănătoasă şi o economie prosperă care oferă oportunităţi pentru creşterea şi dezvoltarea tuturor membrilor societăţii', a spus primarul oraşului Luxemburg.

Preşedintele Klaus Iohannis efectuează luni şi marţi o vizită de stat la Luxemburg.

El s-a întâlnit luni cu Marele Duce de Luxemburg Henri, cu preşedintele Camerei Deputaţilor din Luxemburg, Mars Di Batolomeo, premierul luxemburghez Xavier Bettel şi cu ministrul Afacerilor de Externe şi Europene, Jean Asselborn. Iohannis a depus o coroană de flori la Monumentul Naţional al Solidarităţii Luxemburgheze. De asemenea, şeful statului şi soţia sa Carmen Iohannis vor participa la dineul de gală oferit de Marele Duce de Luxemburg şi Marea Ducesă. 

Victor Ponta, critici dure la adresa președintelui Iohannis

Fostul premier Victor Ponta a criticat dur, luni seară, în emisiunea "Subiectiv", faptul ca președintele Iohannis a plecat într-o vizită în Luxemburg chiar în a doua zi după alegerile locale.

"Mă așteptam ca dl Iohanis să știe că pe 5 iunie sunt alegeri. Și un președinte nu pleacă din țara lui a doua zi decât dacă era un summit important... Sincer, nu cred că era ceva atât de arzător în relația dintre România și Luxemburg care nu putea să aștepte până joi sau până săptămâna viitoare", a afirmat Ponta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel