Iohannis, la deschiderea anului școlar. Anunțul administrației publice

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis este aşteptat luni, la ora 11,00, la deschiderea anului de învăţământ 2018-2019 la Colegiul Naţional "Horea, Cloşca şi Crişan" din Alba Iulia, unitate de învăţământ înfiinţată în urmă cu un secol, imediat după Marea Unire. Informația a fost făcută de către administraţia publică locală. 

Ideea înfiinţării acestui liceu a prins contur după conferinţa profesorilor români din 2 decembrie 1918 şi s-a consolidat după 3 ianuarie 1919, când Consiliul Dirigent a hotărât preluarea şcolilor, cu întregul lor inventar, prin delegaţii desemnaţi de către prefecţii judeţelor, se menţionează în istoricul colegiului, postat pe site-ul unităţii şcolare.

Deschiderea oficială a cursurilor a avut loc la 3 februarie 1919, şcoala primind denumirea simbolică de Liceul de Stat "Mihai Viteazul".

Liceul, care era unul de băieţi, a funcţionat iniţial în localul fostei Şcoli Civile de Stat Maghiare. După ce Parlamentul României a votat alocarea sumei de 25 milioane de lei pentru ridicarea unui nou edificiu, pe un teren donat de către o familie din Alba Iulia, lucrările au debutat în aprilie 1923, însă finalizarea construcţiei s-a realizat abia în 1940.

Din 1960, liceul a primit denumirea de "Horea, Cloşca şi Crişan", iar din 1999, i s-a atribuit denumirea de Colegiul Naţional "Horea, Cloşca şi Crişan". Acesta este considerat o unitate etalon a învăţământului din Alba.

Vezi și: Schimbare, început an școlar. Ce se va întâmpla cu manualele

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel