Iohannis, la Consiliul European. Ce a spus despre România la reuniunea informală

Klaus Iohannis a participat vineri, 23 februarie, la reuniunea informală a Consiliului European, care a avut loc la Bruxelles, Regatul Belgiei.

Principalele subiecte aflate pe agendă au vizat viitorul Cadru Financiar Multianual post 2020 şi aspecte instituţionale, în perspectiva alegerilor europene din 2019.

În ceea ce priveşte viitorul Cadru Financiar Multianual post 2020, discuţiile liderilor  europeni s-au concentrat în principal pe calendarul procesului de negociere, prioritățile politice care vor contura arhitectura viitoare a bugetului UE şi dimensiunea acestuia după 2020.

Pentru România, viitorul cadru bugetar al UE post 2020 prezintă o importanță aparte, fiind unul dintre principalele dosare pe care țara noastră le va gestiona pe durata mandatului Președinției Consiliului UE, se arată într-un comunicat de presă transmis de Administrația Prezidențială.

Acord politic privind bugetul Uniunii Europene după 2020

Preşedintele Klaus Iohannis a evidenţiat importanţa menţinerii unităţii statelor membre spre obţinerea unui consens, subliniind faptul că România va acționa, în calitate de Președinție a Consiliului UE, pentru facilitarea unui acord politic privind bugetul Uniunii Europene după 2020.

Președintele României a susținut importanța ca procesul de negociere să conducă la un buget al Uniunii ambițios, modern și care să permită avansarea proiectului european și să răspundă așteptărilor tuturor cetățenilor UE. În același timp, a evidențiat necesitatea de a avea un buget suficient, care să susțină în continuare finanțarea adecvată a politicilor care au condus la creștere și dezvoltare.

Președintele Klaus Iohannis a subliniat necesitatea creșterii convergenţei ca principală prioritate, cu menţinerea alocărilor substanţiale pentru politicile tradiţionale ale UE, care şi-au demonstrat valoarea adăugată şi beneficiile pentru statele membre. În acest sens, Președintele României s-a pronunţat pentru finanţarea adecvată a Politicii de Coeziune în vederea reducerii decalajelor dintre statele membre și regiuni, dar şi pentru reformarea acesteia pentru a răspunde cât mai bine nevoilor actuale ale statelor membre UE.

Finanțarea noilor priorităţi

În ceea ce priveşte finanțarea noilor priorităţi, Uniunea Europeană trebuie echipată mai bine cu mijloace financiare care să permită un răspuns adecvat la noile provocări (securitate și apărare, migrație, cercetare), respectiv adaptarea la noile realități la nivel global, însă acest lucru nu trebuie să se facă în detrimentul politicilor și fondurilor care au susținut substanțial procesul de creștere și de recuperare a decalajelor de dezvoltare în interiorul Uniunii.

Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că România va sprijini o eventuală majorare modică a contribuţiei naţionale la bugetul UE, astfel încât să fie menţinute alocări adecvate pentru politicile UE, în special pentru politica de coeziune și politica agricolă comună.

Cu privire la aspectele instituționale, în cadrul reuniunii au fost abordate chestiuni legate de compoziţia Parlamentului European pentru mandatul 2019-2024, candidaţii „cap de listă” ai partidelor politice europene (Spitzenkandidaten), precum şi listele transnaţionale.

Președintele României a arătat că țara noastră susţine propunerea Parlamentului European privind noua distribuție a mandatelor în legislatura 2019-2024, prin care România recuperează mandatul pierdut în legislatura actuală, urmând ca delegația de europarlamentari români să fie compusă din 33 de membri. Distribuția propusă de Parlamentul European este obiectivă, echitabilă și respectă principiul conform căruia nici un stat nu pierde locuri.

Noua distribuire a locurilor în perspectiva părăsirii Uniunii de către Marea Britanie

Șefii de stat și de guvern au agreat propunerea Parlamentului European privind noua distribuire a locurilor în perspectiva părăsirii Uniunii de către Marea Britanie.

În privința candidaților „cap de listă” ai partidelor politice europene (Spitzenkandidaten), Preşedintele Klaus Iohannis a arătat că experiența din 2014 a fost una pozitivă și ar trebui dezvoltată în continuare, subliniind că practica trebuie să respecte echilibrul inter-instituțional și să stimuleze buna cooperare între instituțiile Uniunii Europene, pentru promovarea unei agende comune pro-europene, adaptată intereselor cetățenilor.

Totodată, Preşedintele României a exprimat sprijinul pentru desfăşurarea consultărilor cetăţeneşti, pentru creșterea gradului de conștientizare la nivelul cetățenilor europeni asupra subiectelor de actualitate de pe agenda europeană. Președintele Klaus Iohannis a subliniat că pentru țara noastră, în calitate de viitoare deţinătoare a Președinției Consiliului UE, este importantă creșterea gradului de conștientizare la nivelul cetățenilor europeni asupra subiectelor de actualitate de pe agenda europeană.

În marja Consiliului European, Preşedintele României a avut o întâlnire bilaterală cu Prim-ministrul Republicii Polone, domnul Mateusz Morawiecki, în care au abordat chestiuni legate de agenda europeană, aspecte legate de cooperarea în domeniul securităţii şi Iniţiativa celor Trei Mări.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel