Iohannis, la Bruxelles: Nu am divergențe cu Guvernul în pregătirea preşedinţiei Consiliului UE

Iohannis - Dancila
Iohannis - Dancila

Klaus Iohannis a transmis la Bruxelles situația reală în privința relațiilor pe care le are cu membrii Guvernului Dăncilă.

Klaus Iohannis nu a ascuns faptul că există tensiuni și divergențe cu Guvernul României, dar a dat asigurări că în privința afacerilor europene și în pregătirea președinției rotative, lucrurile stau cu totul altfel.

"Eu am divergenţe în foarte multe domenii cu Guvernul nostru, dar nu în domeniul afacerilor europene şi nu în pregătirea preşedinţiei româneşti pentru Consiliul UE. Trebuie să înţelegem cu toţii că una este lupta politică internă, cu totul alta este preşedinţia pe care dorim să o avem ca una de succes a Consiliului UE. Lucrurile s-au înţeles bine. Noi colaborăm pentru preşedinţie şi ne vom prezenta bine. Nu este aceasta o problemă. Eu nu am de gând să transfer divergenţele din politica internă în preşedinţie şi nu cred că există astfel de preocupări nici de partea guvernamentală", a spus Iohannis.

"Nu numai că simt, fac"

Şeful statului a menţionat că în prezent este mai optimist cu privire la preşedinţia Consiliului UE, el arătând că se implică şi personal în acest sens.

"Nu numai că simt, fac. Toate întâlnirile şi toate discuţiile pe care le am pentru această preşedinţie, şi sunt multe, mult mai multe decât se vede direct. Sunt discuţii bune, lumea înţelege că dorim să avem o preşedinţie de succes, ne ajută, ne sprijină. Au preocupări după ce lucrurile au mers cum au mers, aparatul de aici a simţit că încă mai este de lucru până funcţionează, dar realmente sunt mai optimist acum decât am fost acum câteva săptămâni", a spus Iohannis.

"Se lucrează colegial în toate formatele Uniunii şi fiecare are votul lui"

Preşedintele Iohannis a subliniat şi că România va putea coordona dosarele pe care le va avea de gestionat în timpul preşedinţiei Consiliului UE, precum bugetul Uniunii.

"Cu siguranţă că putem să facem asta, însă să nu rămână cineva cu impresia că tot ce se întâmplă într-o preşedinţie a Consiliului ţine numai de acel stat care are preşedinţia. Este o preşedinţie care are majoritatea aspectelor de tip tehnic. (...) Se lucrează colegial în toate formatele Uniunii şi fiecare are votul lui, dar trebuie să avem peste tot oameni care sunt pregătiţi să conducă aceste discuţii, aceste formate, să ştie despre ce este vorba şi, în măsura în care este un interes clar românesc, să-l expună, nu să-l impună. În aceste formate nu se poate lucra prin impunere, se poate lucra numai prin expunere şi convingere şi avem oameni buni în domeniile relevante şi putem să facem acest lucru", a afirmat Iohannis.

"I-am garantat că nu va primi preşedinţia de la 1 ianuarie"

El a catalogat drept o "poveste de presă" posibilitatea ca Finlanda să preia preşedinţia Consiliului UE în locul României.

"În Consiliu stau lângă premierul Finlandei (n.r. Juha Sipila), în dreapta lui, şi astăzi i-am garantat că nu va primi preşedinţia de la 1 ianuarie şi am râs amândoi şi el a acceptat. Lucrurile nu au niciun fundament real. (...) A fost o declaraţie iniţiată tot de cineva din jurnalismul finlandez, o chestiune teoretică ce a dus la o atenţie un pic mărită, dar fără să existe un fundament real pentru aşa ceva", a afirmat Iohannis.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel