Iohannis la bilanțul Parchetului General. ATAC DUR: S-a creat INTENȚIONAT confuzie

Klaus Iohannis a fost prezent la bilanțul Parchetului General, acolo unde a lansat un atac dur la adresa ministrului Justiției, menționând că se încearcă subordanarea magistraților de către mediul politic. Klaus Iohannis a declarat că activitatea procurorilor se desfășoară sub autoritatea ministrului Justiției, nu în subordinea sa. 

Ipoteza momentului după discursul lui Iohannis 

Președintele Klaus Iohannis spune că s-a creat intenționat un context care să pună presiune pe procurori, slăbindu-le independența în favoarea controlului politic.

"S-a ajuns la situația în care în România se dezbate intens statutul procurorului. În aceste discuții se invocă frecvent articolul din Constituție care stabilește că activitatea procurorilor se desfășoară sub autoritatea ministrului Justiției. Vreau să fiu foarte clar aici: sintagma din Constituție este 'sub autoritatea ministrului Justiției' și în nici un caz în subordinea ministrului Justiției. Se face în mod deliberat o confuzie, tocmai pentru a induce ideea unui control mult mai amplu asupra procurorilor, decât cel prevăzut de legea fundamentală. Este doar o încercare de slăbi independența procurorilor și de a legitima supunerea lor față de voința politicului," a spus Klaus Iohannis.

Atacuri asupra magistraților 

Totodată, președintele țării spune că în spatele atacurilor la adresa magistraților s-ar afla persoane care au interes să decredibilizeze actul de justiției.

"Observăm în unele discuții publice tot mai multa grijă pentru soarta unor condamnați penal. Se încearcă în mod fals acreditarea ideii că procurorii sunt inamicii societății. Ei de fapt sunt de aceeași parte a baricadei cu cei care vor să apere legea. De cealaltă parte se află mai mulți indivizi care au interes să decredibilizeze justiția. Legea fundamentală prevede că nimeni nu este mai presus de lege. Magistrații sunt cei îndreptățiți să se asigure că aceste dispoziții sunt respectate.  Este obligatorie existența unui cadru în care orice magistrat să își poată manifesta independent activitatea, fără să fie influențat. Se încearcă intimidarea celor care aplică legea. Magistrații nu trebuie să uite rolul esențial pe care îl au ca reper de responsabilitate și moralitate în societatea românească," a mai spus Klaus Iohannis.

Abuzuri 

Pentru prima oară, președintele țării a vorbit și despre posibile abuzuri comise în justiție.

"Dacă există erori, cei vinovați trebuie trași la răspundere și trebuie să existe sancțiuni imediate. Românii nu își doresc ca infractorii să facă legea, iar magistrații să fie subordonați politic. Cetățenii au așteptări mari de la magistrați," a mai spus Klaus Iohannis. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel