Iohannis l-a desemnat pe Grindeanu premier. Dragnea, prima REACȚIE

Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de desemnare a lui Sorin Grindeanu în funcția de premier. Anunțul a fost făcut de Administația Prezidențială. 

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, susţine, vineri, la ora 14:00, la Palatul Parlamentului, declaraţii de presă. DCNews vă transmite LIVE TEXT cele mai importante declarații. 

- Noi am dat dovadă de maximă răbdare, înțelegere și înțelepciune. Am spus deasupra dorințelor legitime, firește ale noastre de a avea un guvern cât mai repede instalat și asta putând genera o reacție care avea ca finalitate criza politică profundă, am pus deasupra interesul României de a avea o stabilitate politică. 

- Reiau pe scurt filmul ultimelor zile de la alegeri. 

- PSD nu a mers cu propunere la Cotroceni, așa cum era legitim, președintele PSD-ului, pentru a evita o criză politică. Am mers cu o altă propunere, care, după un număr de zile nejustificat de mare, a fost refuzată fără explicații. Și acea propunere fiind refuzată, am avut o discuție în coaliție, cu toate că presiunea, mesajele de la susținătorii noștri erau din ce în ce mai intense, am venit cu o a doua propunere. Nu am înțeles de ce nu a fost desemnat ieri Sorin Grindeanu. A urmat o întâlnire informală cu presa pentru a ajunge la noi informații pe surse de la Palatul Cotroceni.  

- Am încercat și am așteptat până-n ultima clipă. Vă pot spune că ultima discuție pe care am avut-o aseară cu dl Tăriceanu, fusese ca astăzi, dacă nu apărea această desemnare, să convenim pentru săptămâna viitoare convocarea Parlamentul  în sesiune extraordinară pentru a urma calea unor proceduri constituționale pentru a urma totuși o procedură să instalăm guvernul de care România are nevoie. 

- Suntem la 20 de zile de la alegeri și aș vrea să reiau măsuri care nu pot fi aplicate de la 1 ianuarie, unele vor fi aplicate de la 1 februarie. Nu știu dacă asta s-a urmărit, dar acesta va fi efectul.

- Salariul minim va fi mărit de la 1 februarie, contribuțiile de sănătate pentru pensionari, prevăzute să fie eliminate, vor mai fi plătite o lună, impozitul pentru venit pentru pensiile mai mici de 2000 de lei va mai fi plătit o lună, de la 1 februarie va dispărea, bursele studenților vor avea creștere de la 1 februarie, prețul pentru medicamentele care și-au pierdut patentul va scădea de la 1 februarie cu 35%, salariul în administrația publică locală, prevăzut să intre cu 20% creștere, vor crește de la 1 februarie, salariile actorilor vor crește de la 1 februarie, creșterea plafonului pentru plata TVA va intra în vigoare de la 1 februarie și mai sunt și alte măsuri. 

- Tot ceea ce am prevăzut în programul de guvernare va fi aplicat chiar și mâine și va începe să fie implementat. 

- Obiectivele rămân aceleași, fără excepție. 

- Astăzi împreună cu Călin Popescu Tăriceanu, Sorin Grindeanu și ceilalți colegi din Parlament, am stabilit calendarul de acțiuni pentru a avea un guvern cât mai repede posibil: 

- Am stabilit care este calendarul de acţiuni pentru zilele următoare, pentru a avea un Guvern instalat în cel mai scurt timp", a declarat Dragnea, într-o conferinţă de presă. Astfel, marţi, 3 ianuarie, la ora 10:30, vor avea loc Birouri permanente la Camera Deputaţilor şi Senat, iar la ora 12,00 ambele foruri legislative se vor reuni în plen. Tot marţi, de la ora 14:00, forurile de conducere ale PSD şi ALDE - Comitetul Executiv, respectiv Biroul Politic - vor aproba lista viitorului Cabinet, iar de la ora 15:00 va avea loc întâlnirea grupurilor reunite PSD - ALDE, pentru a avea o prezentare scurtă a fiecărui ministru, urmând ca între orele 16:00 şi 16:30 să aibă loc depunerea de premierul desemnat a listei Executivului şi a programului de guvernare.

- Pe 3 ianuarie, de la ora 17:00, va avea loc şedinţa Birourilor permanente reunite pentru a aproba ordinea de zi de miercuri, 4 ianuarie.

- Miercuri, vor avea loc audieri în comisii şi votul de învestitură, iar de la ora 18:00 vor avea loc consultări cu grupurile parlamentare UDMR şi cel al minorităţilor naţionale. 

- Miercuri, 4 ianuarie, între orele 8:00 dimineaţa şi 14:00, va avea loc audierea membrilor Guvernului în comisii. Între orele 15:00 şi 18:00 vor avea loc prezentarea programului de guvernare, dezbatere şi votul de învestitură. Sub rezerva acceptării de către preşedintele României - o să trimitem o scrisoare comună - propunem ca pe 4 ianuarie, la ora 19:00, să aibă loc ceremonia depunerii jurământului pentru membrii Guvernului. 

- Joi, 5 ianuarie, de la ora 9:00, va avea loc şedinţa Biroului permanent al Senatului, cu legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare, dezbateri în comisiile din acest for, iar de la ora 12,00 este programat plenul Senatului. Totodată, de la ora 13:00 va avea loc şedinţa Biroului permanent al Camerei Deputaţilor, între orele 14:00 - 15:00 dezbateri în comisii, iar între orele 15:00 - 16:00 va fi votul final în plenul Camerei pentru legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel