Iohannis - Isărescu, întâlnire. Mesajul președintelui

 Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, miercuri, cu conducerea Băncii Naţionale a României, reprezentată de guvernatorul Mugur Isărescu şi prim-viceguvernatorul Florin Georgescu, context în care a subliniat că independenţa BNR în deciziile de politică monetară este esenţială şi că atât Executivul, cât şi BNR trebuie să evite abordările concurenţiale.  

"În cadrul discuţiilor, a fost analizată situaţia macroeconomică existentă, context în care preşedintele României a subliniat că este esenţială independenţa Băncii Naţionale a României în legătură cu deciziile de politică monetară, aceasta fiind o condiţie fundamentală pentru un stat membru al Uniunii Europene", arată Administraţia Prezidenţială. 

În acest sens, Klaus Iohannis a menţionat că Banca Naţională a României trebuie să urmărească, cu responsabilitate şi determinare, obiectivul fundamental de asigurare a stabilităţii preţurilor, astfel încât veniturile românilor să nu aibă de suferit prin scăderea puterii de cumpărare. 

Referitor la problema coordonării politicilor economice, şeful statului a apreciat că aceasta nu înseamnă că politicile unor autorităţi să fie subordonate obiectivelor altora, însă ansamblul politicilor economice trebuie să asigure, prin toate măsurile care se impun, stabilitatea şi predictibilitatea cadrului macroeconomic. 

"Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că atât Guvernul, cât şi Banca Naţională trebuie să evite abordările concurenţiale, astfel încât cooperarea instituţională să fie una eficientă, în condiţii de echilibru şi responsabilitate faţă de interesele economice ale României", precizează Administraţia Prezidenţială. 

Explicațiile lui Mugur Isărescu 

Guvernatorul BNR a prezentat principalii factori ai creşterii preţurilor, arătând că influenţele semnificative provin din componente aflate în afara sferei de acţiune a politicii monetare. 

La finalul întrevederii, preşedintele Iohannis şi-a exprimat speranţa că vor exista discuţii între Guvern şi BNR în perioada imediat următoare, care să îmbunătăţească dialogul instituţional şi cooperarea în domeniul politicilor economice. 

Întâlnirea dintre preşedintele Iohannis şi conducerea BNR a fost ocazionată de necesitatea consultărilor în privinţa medierii disputelor dintre Guvern şi BNR, referitoare la riscurile cu care România se confruntă în prezent în ceea ce priveşte inflaţia şi coordonarea politicilor economice. 

Urmează două întâlniri-cheie 

Preşedintele Klaus Iohannis se va întâlni vineri cu premierul Viorica Dăncilă şi ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici. 

Luni, şeful statului a afirmat că va încerca o mediere între Guvern şi Banca Naţională a României şi că îi va chema la Cotroceni "şi pe unii, şi pe alţii". "Am decis să încerc o mediere între Guvern şi BNR. În zilele următoare îi voi invita şi pe unii, şi pe alţii la Cotroceni", a spus şeful statului. Iohannis a susţinut, în context, că "s-a mers cam departe cu unele afirmaţii destul de contondente în ultima vreme". 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel