EXCLUSIV  Iohannis, glonț de aur. Borza, ipoteza la care nimeni nu s-a gândit. Răstoarnă tot

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Deputatul Remus Borza, membru în Partidul Forța Națională, consideră că glonțul de aur al președintelui României, referendumul, va produce surprize chiar în tabăra susținătorilor.

„Președintele Iohannis pleacă de la premiza că referendumul reprezintă glonțul de aur care va aduce victoria PNL la europarlamentare și implicit a lui la prezidențialele din toamnă. În urmă cu doi ani, a venit în Parlament și a cerut încuviințarea unui referendum pe justiție. De atunci, a ținut la naftalină subiectul pentru a-l lansa în spațiul public în an electoral. Își dorește să scoată la vot oamenii nehotărâți, mai ales pe cei care vor să trăiască într-o țară fără corupție și corupți. În măsura în care va reuși să mobilizeze mai mult electorat din zona de dreapta și PNL să obțină un scor bun la europarlamentare, atunci ar putea forța căderea Guvernului Dăncilă și impunerea unui alt „Guvern al meu". Însă pot fi surprize. Au apărut voci chiar din PNL care au realizat că referendumul din mai s-ar putea întoarce împotriva liberalilor. Fie prin invalidare, fie prin capitalizarea exclusivă a USR. Vorba aia: Nu e pentru cine se pregătește, e pentru cine se nimerește. Asta cu atât mai mult după ce Curtea Constituțională a României a hotărât că inițiativa legislativă de revizuire a Legii fundamentale, intitulată „Fără penali în funcții publice", pentru care USR a strâns peste un milion de semnături, e constituțională. Această propunere de revizuire a Constituției vizează doar funcțiile alese. Per a contrario, înseamnă că cei care au fost condamnați penal pentru corupție pot să acceadă și să dețină o funcție publică numită. Adică pot să fie miniștri, șefi de autorități, agenții și instituții ale statului! Evident, vorbim de o discriminare și o neconstituționalitate în fond, câtă vreme Constituția garantează drepturi egale pentru toți cetățenii și statuează că nimeni nu este mai presus de lege. Până la urmă, voința suverană a poporului este mai tare decât decizia arbitrară a unui judecător care nu de puține ori a fost în situația de a condamna un nevinovat", a spus Remus Borza.

„Marea ipocrizie a liberalilor”

Susținerea referendumului de către liberali le creează o mare problemă de credibilitate și oportunitate. E o vorbă în popor: Să nu vorbim de funie în casa spânzuratului. Liberalul român s-a născut poet. Acesta e marele paradox al politicii românești. Guvernările liberale au fost mult mai populiste și toxice decât guvernările PSD-iste. Unii fruntași liberali, deși încă nu știm dacă vom avea referendum sau nu și cu atât mai puțin dacă va fi validat, cer ultimativ PSD să modifice în regim de urgență Constituția în sensul dorit de liberali și USR-iști. Ceea ce uită urmașii Brătienilor e că, în 2009, 9 milioane de români, chemați la referendum de către președintele Băsescu, au votat pentru un Parlament unicameral cu 300 de deputați. Iată că se împlinesc zece ani de la momentul consultării populare fără ca să fi pus în acord legea fundamentală cu actul de voință populară, atât de categoric și explicit exprimat. Cine guverna țara în perioada 2009-2012? Nu foștii PDL-iști, actualii PNL-iști?! Să vii să ceri actualei coaliții de guvernare să facă ceva ce tu ai refuzat să faci mi se pare expresia unei mari ipocrizii", a spus Remus Borza.

„Demersurile coaliției de guvernare de modificare a Legilor justiției, a Codului penal și Codului de procedură penală profit mai mult PNL decât PSD-ALDE. Sunt mult mai mulți cei din PNL care au dosare penale pentru corupție decât am număra în ograda PSD. Ori, ce credibilitate pot să aibă fruntași liberali când acuză PSD de afectarea independenței justiției, în condițiile în care au zeci de primari cu trei până la cinci dosare fiecare, pe la DNA sau instanțe. Dar românii au memorie selectivă. Iar ipocrizia, dublul standard și dublul limbaj sunt trecute la capitolul virtuți", a mai spus deputatul Remus Borza, adăugând ulterior: „Perpetuarea interdicției de a ocupa o demnitate publică aleasă este neconstituțională. Înțeleg că o atare demnitate, fie ea aleasă sau numită, să nu o ocupi pe perioada executării pedepsei sau pe perioada suspendării condiționate a pedepsei, dar nu poți prelungi interdicția peste această limită decât cu încălcarea gravă a Constituției, a Declarației Universale a Drepturilor Omului, a Convenției Europene a Drepturilor Omului și a altor acte și tratate internaționale la care România este parte. Vorbim, în fond, de amputarea unor drepturi civice care sunt inalienabile. Omul se naște și moare cu aceste drepturi. Societatea poate convențional și doar temporar să restrângă aceste drepturi".

Boicot la referendumul lui Iohannis

„Nu știu în ce măsură tema referendumului va mobiliza 6 milioane de români la vot, din care 4,6 milioane trebuie să fie de acord cu întrebarea pe care o va formula președintele. În fond, acest demers al lui Iohannis reprezintă un non sens. E de la sine înțeles că toți românii își doresc să nu fie corupție. E ca și cum ai întreba: Vrei să fii sănătos sau bolnav? Vrei să trăiești sau să mori? Din păcate, în ultimii 14 ani, tema corupției a monopolizat dezbaterea publică, în detrimentul marilor reforme instituționale ale României. Corupția o mestecăm precum o marotă de dimineața până seara și o dăm din gură în gură de la vlădică până la opincă. Modul partizan și politic în care a fost instrumentat actul de justiție, mai ales în ultimii ani, a lăsat un gust amar. Nu este suficient să întrebi poporul dacă mai vrea să continuăm lupta împotriva corupției câtă vreme răspunsul va fi „da". Important e să-l consultăm cum vrem să ne luptăm cu corupția și cu corupții: în modul abject, inuman, nelegal și neconstituțional în care ne-am luptat până mai ieri, distrugând carierele, destinele și viețile unor oameni nevinovați, prin fabricarea de dosare, măsluirea de probe, imixtiunea ofițerilor de informații în ancheta penală, încheierea unor protocoale secrete între parchete și servicii, șantaj și amenințare? Evident că trebuie să combatem mult mai eficient acest flagel, dar cu respectarea strictă a legii și a drepturilor omului.

Revenind la alegerile europarlamentare, se vor prezenta la urne peste 6 milioane de votanți. Dar nu înseamnă că toți vor vota și pentru referendum. Cel mai probabil, electoratul PSD, ALDE, UDMR va boicota inițiativa lui Iohannis. Vorbim de peste 4 milioane de alegători. De un atare deznodământ e conștient și Iohannis. Frica de boicot și implicit de invalidare îi creează deja disconfort președintelui. In extremis, confruntat cu o astfel de finalitate a demersului său, nu ar fi exclus ca Iohannis să renunțe la referendum. Ceea ce ar fi caracteristic președintelui. S-a gândit până s-a răzgândit", a declarat Remus Borza.

Remus Borza, interviu DCNews

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel