Iohannis, discurs de Ziua Pompierilor. A decorat drapelul de luptă al IGSU și pe comandanții pompierilor care au acționat în Grecia

Foto: Facebook Klaus Iohannis, arhivă
Foto: Facebook Klaus Iohannis, arhivă

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut luni, 13 septembrie 2021, la Palatul Cotroceni, o alocuțiune în cadrul ceremoniei organizate cu prilejul Zilei Pompierilor din România.

 

Preşedintele Klaus Iohannis a decorat, luni, Drapelul de luptă al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) şi pe comandanţii modulelor specializate de intervenţie care au acţionat la incendiile din Grecia, în cadrul unei ceremonii care a avut loc pe platoul de la Palatul Cotroceni cu prilejul Zilei Pompierilor, potrivit Agerpres. 

Iată declarația președintelui Klaus Iohannis

'Domnule Prim-ministru,

Domnule ministru al afacerilor interne,

Dragi pompieri,

Doamnelor și domnilor,

Bine ați venit la Palatul Cotroceni! Mă bucur să celebrăm împreună Ziua Pompierilor din România, o zi dedicată dumneavoastră, celor care, cu mult curaj, înfruntați zi de zi pericole care vă pun în primejdie viața, pentru a-i proteja și salva pe ceilalți.

Contribuția dumneavoastră la siguranța românilor a fost importantă în multe momente dificile de-a lungul istoriei. Prezentul aduce însă o serie de provocări noi, specifice, și este responsabilitatea noastră să găsim soluțiile pentru rezolvarea lor.

Munca dumneavoastră este cu fiecare an mai puternic legată de amplificarea fenomenului încălzirii globale, care afectează toate regiunile lumii. În unele zone, fenomenele meteorologice extreme și precipitațiile sunt tot mai frecvente, în timp ce alte zone se confruntă cu valuri de căldură extremă și secetă.

De altfel, și Strategia Națională de Apărare a Țării evidențiază faptul că degradarea calității factorilor de mediu și extinderea implicită a efectelor schimbărilor climatice se pot transforma în probleme de importanță critică.

Vă revine, așadar, un rol cu valențe strategice în cadrul mecanismului național de protecție civilă. Pe măsură ce România va ajunge să se confrunte cu situații de urgență civilă, misiunile dumneavoastră vor deveni tot mai dificile.', a spus Klaus Iohannis. 

Incendiile din Grecia și ajutorul acordat de pompierii români 

'Chiar în vara acestui an, incendiile catastrofale din Grecia au pus în pericol viețile foarte multor oameni. Un moment dramatic pentru națiunea elenă, în ajutorul căreia am intervenit și noi, trimițând pompieri români dotați cu tehnică și echipamente de intervenție.

Dincolo de participarea la mecanismele internaționale de sprijin reciproc în caz de dezastre naturale, această misiune a pompierilor noștri a reprezentat și un gest de compasiune și sprijin pentru poporul grec.

Vă felicit, așadar, pentru înaltul profesionalism dovedit, recunoscut și apreciat nu doar de cetățenii români, ci și de Grecia și de comunitatea internațională.

Ceea ce am văzut în Grecia ne dovedește, o dată în plus, că trebuie să creăm în rândul populației noastre o cultură a prevenției, prin pregătirea activă și continuă, astfel încât oamenii să știe cum să reacționeze la producerea unei situații de urgență majoră.', a continuat Iohannis. 

Pandemia de Covid-19

'Totodată, salut implicarea dumneavoastră și în lupta dusă la nivel național pentru combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Misiunile de transport de persoane, probe sau echipamente de protecție, de prim-ajutor acordat persoanelor potențial infectate, de decontaminare, monitorizare și informare preventivă a populației au fost de un real ajutor în ultimul an și jumătate.

Prin întreaga dumneavoastră activitate, contribuiți în mod cert la creșterea gradului de încredere a cetățenilor în instituțiile și autoritățile statului care au ca obiectiv principal asigurarea securității populației.

Pentru a gestiona rapid și eficient situațiile de urgență, este însă nevoie de dezvoltarea continuă a unui sistem de intervenție performant, dotat cu tehnică și echipamente adecvate. 

Creșterea operativității sistemelor naționale de prevenire şi gestionare a situaţiilor de criză, interne şi externe, militare sau de natură civilă, a mecanismelor de cooperare interinstituțională, va permite României să fie mai bine pregătită în a depăși cu bine orice potențiale crize cu care ne-am putea confrunta în viitor.', a adăugat președintele. 

'Vă mulțumesc pentru efortul remarcabil'

'Dragi pompieri,

Prin specificul activităților dumneavoastră, sunteți aproape de oameni în situații-limită, adesea într-o luptă contracronometru, oferindu-le un sentiment de siguranță și speranță în fața unor pericole care le amenință viața și bunurile.

Alături de misiunea consacrată de stingere a incendiilor, vă revin sarcini complexe, precum salvarea persoanelor aflate în situații critice.

Intervențiile pentru acordarea primului ajutor calificat, misiunile de înlăturare a efectelor fenomenelor meteorologice periculoase, din păcate din ce în ce mai frecvente, fac ca activitatea dumneavoastră să fie indispensabilă într-o societate care pune în prim-plan siguranța oamenilor.

În semn de apreciere și recunoaștere a eforturilor dumneavoastră deosebite, am decorat Drapelul de luptă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, am acordat Drapelul de luptă unui număr de 11 unități militare de pompieri și i-am decorat pe comandanții detașamentelor de pompieri care au participat la misiunile de stingere a incendiilor din Grecia.

Sunt convins că aprecierea și încrederea românilor vă vor motiva să vă îndepliniți în continuare, cu multă dăruire și curaj, misiunile încredințate.

Vă mulțumesc pentru efortul remarcabil, pentru devotamentul faţă de ţară și de cetățenii săi şi vă urez mult succes în continuare!

La mulți ani!', a conchis Klaus Iohannis, conform presidency.ro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel