Iohannis, despre redeschiderea școlilor. Anunțuri OFICIALE de la Cotroceni / Live text și VIDEO la DC News TV

Președintele Klaus Iohannis va anunța redeschiderea școlilor
Președintele Klaus Iohannis va anunța redeschiderea școlilor

Președintele României, Klaus Iohannis, a făcut anunțuri despre redeschiderea școlilor de la Palatul Cotroceni, la ora 17:00.

LIVE TEXT

Tocmai am finalizat o întâlnire la care au participat Prim-ministrul, ministrul Educației, ministrul Sănătății și alți experți, și consilieri de la Administrația Prezidențială. Am discutat o temă care este extrem de importantă pentru milioane de români. Am discutat ce se va întâmpla cu școlile din România începând de săptămâna viitoare, când începe semestrul doi.

Am început cu o analiză a contextului pandemic și pot să vă spun câteva lucruri foarte clare: nu, nu am scăpat de pandemie, este nevoie să continuăm să fim responsabili, să purtăm mască, să păstrăm distanța, să respectăm măsurile care sunt în vigoare. Dar putem să constatăm că în ultimele săptămâni incidența bolii s-a redus un pic - avem ceva mai puține persoane internate la Terapie Intensivă, avem ceva mai puține persoane care se internează în spital în fiecare zi. Deci, cum spun experții, trendul este descendent.

Pe de altă parte, nu suntem singuri în Europa și evident că ne-am uitat puțin în jur să vedem ce fac alții în acest context. Putem să constatăm că marea majoritate a țărilor din Uniunea Europeană deschid școlile. În majoritatea statelor școlile sunt deja deschise sau vor fi deschise progresiv în următoarele săptămâni. Sunt foarte puține, doar trei state, care acum nu deschid școlile.

În consecință, în unanimitate, am decis următoarele lucruri: începând de luni, când începe semestrul doi, majoritatea copiilor merg fizic la școală. Evident însă că trebuie să respectăm și situația din fiecare localitate, să ținem cont de ce se întâmplă în fiecare localitate și pentru fiecare școală trebuie luate măsuri foarte stricte, fiindcă noi ne dorim ca școala să se desfășoare în condiții sigure și pentru copii, și pentru dascăli.

Și, în consecință, în localitățile în care sunt puține cazuri de COVID-19, în așa-numitul scenariu verde, toți copiii merg fizic la școală, și grădiniță, și ciclu primar, gimnaziu și liceu. În localitățile în care sunt ceva mai multe cazuri, așa-numitul scenariu galben, acolo copiii de grădiniță merg fizic la grădiniță, clasele I-IV merg la școală și din ciclul secundar merg doar copiii din clasa a VIII-a fizic la școală, fiindcă ei se pregătesc de examen, iar din liceu merg copiii, sau tinerii deja, din clasa a XII-a, care se pregătesc de Bacalaureat.

În localitățile unde, din păcate, sunt destul de multe cazuri, care sunt în așa-numitul scenariu roșu, merg fizic doar copiii la grădiniță și clasele I-IV la școală, restul făcând școala on-line. Deci, în scenariul roșu, merg cei mici fizic, iar clasele de la a V-a până la a XII-a fac școala on-line.

Iar în localitățile unde incidența este mai mare, localități care intră în carantină, în mod natural toată lumea stă acasă.

Deci, pe scurt: grădinițele și clasele I-IV vor funcționa fizic peste tot, mai puțin în localitățile care intră în carantină. Acolo unde sunt puține cazuri de COVID-19 toți copiii merg la școală. Acolo unde sunt ceva mai multe merg la școală cei mici și clasele VIII-XII. Iar unde sunt destul de multe cazuri, înainte însă să intre în carantină, merg doar cei mici, grădiniță, clasele I-IV, restul făcând școală on-line.

Sigur, mai sunt multe detalii de clarificat - cum se verifică dacă un copil este bolnav sau nu, ce se face în acel caz, la câte cazuri de îmbolnăvire dintr-o școală se închide școala și așa mai departe. Toate aceste lucruri vor fi foarte rapid clarificate printr-un ordin de ministru comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății, un ordin care va fi pregătit astăzi și mâine și va fi dat publicității.

În consecință, pregătiți copiii pentru școală!

Știrea inițială

Al doilea semestru din anul școlar 2020-2021 începe luni, 8 februarie, iar situația revenirii la școală este încă în aer. Potrivit surselor familiare cu subiectul, școala urmează să se redeschidă în cele trei scenarii obișnuite: scenariul verde, toți elevii merg la școală (sub un caz/1.000 loc.), scenariul galben, elevii din clasele terminale și cei din clasele primare merg la școală, copiii merg la grădiniță (sub 3 cazuri/1.000 loc.), scenariul roșu, doar cei din clasele primare merg la școală, copiii merg la grădiniță (peste 3 cazuri/1.000 loc., dar nu mai mult de 6 cazuri/1.000 locuitori).

DC NEWS și DC NEWS TV vă oferă anunțurile în format LIVE TEXT și VIDEO. Rămâneți alături de noi!

VIDEO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel