Iohannis, decizii. Tudorel Toader, declarații de ULTIMĂ ORĂ

Tudorel Toader
Tudorel Toader

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, miercuri, că preşedintele României nu are nicio competenţă cu privire la revocarea din funcţie a unui ministru.

Ministrul Tudorel Toader a mai spus că Lia Olguţa Vasilescu poate fi propusă pentru a prelua Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

„Preşedintele nu are nicio competenţă cu privire la eliberarea, vacantarea postului la cererea prim-ministrului, pentru că Guvernul nu este la Preşedinţie, Guvernul nu este al preşedintelui, Guvernul este la Guvern, în partea cealaltă, coordonat de prim-ministru care şi-a angajat răspunderea punerii în aplicare a programului de guvernare, cu oamenii pe care i-a propus. Prin urmare, în momentul în care vorbim de un post vacant, nu există această discuţie, că preşedintele nu ar avea la ce să se opună. Când vorbim de un post ocupat, premierul propune vacantarea şi numirea altui ministru, preşedintele nu are nicio competenţă asupra revocării. Aici este o competenţă exclusivă, deplină a prim-ministrului”, a explicat Toader, la Palatul Parlamentului, după ce a participat la şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD.

„Olguţa Vasilescu poate fi propusă”

Ministrul Tudorel Toader a spus că aceeaşi persoană, respinsă de preşedinte pentru un minister, poate fi propusă pentru a ocupa un alt portofoliu. „Preşedintele nu poate să refuze cuiva vocaţia de a deveni ministru. Eşti preşedinte 10 ani, 'x' nu va fi ministru cât voi fi eu. Prin urmare, eu am exprimat la CExN, la care particip prima dată, astăzi, puncte de vedere bazate pe articolul 85 din Constituţie, pe decizia CCR din 2008, pe literatura relevantă de specialitate care promovează aceeaşi soluţie. Concret, da, doamna Olguţa Vasilescu poate fi propusă pentru a prelua Ministerul Dezvoltării, poate fi propusă, pentru că e un alt portofoliu”, a precizat ministrul Justiţiei.

Ministrul Justiției a lăsat de înțeles că președintele judecă cu dublu standard.

„Eu nu sunt membru CEx, nefiind nici membru de partid. Eu am venit cu o soluție justificată pe lege și Constituție. Mai departe, nu îmi permit eu, sunt oameni cu experiență politică, socială, parțial și juridică. Eu le-am spus ce știu despre această situație. Care este ieșirea legală”, a mai spus ministrul Tudorel Toader.

Declarații despre procurori

„Mâine voi da un comunicat și voi arăta cine nu și-a îndeplinit competențele legale. În România, sunt 2600 de procurori. Nu sunt toți pe lângă lege și Constituție. Majoritatea sunt oameni valoroși”, a zis ministrul Justiției, răspunzând unei întrebări lansate de un jurnalist. „Eu sunt lămurit, dar trebuie să se lămurească alții”, a adăugat ministrul.

„Despre încălcarea Constituției nu vorbește decât Curtea Constituțională”, a punctat Tudorel Toader.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel