Iohannis, decizie vitală pentru Guvern: Liber pentru emiterea de ordonanţe

Mihai Ciobanu / 09 iul 2019 / 17:17 Salveaza PDF Comentarii
Descriere foto:

Klaus Iohannis a semnat un document vital pentru funcţionarea Guvernului în perioada următoare.

Decret semnat de Preşedintele României, Klaus Iohannis. Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat marţi, 9 iulie a.c., decretul pentru promulgarea Legii privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe (PL-x 263/05.06.2019).

Anunţul a fost făcut de către Administraţia prezidenţială în urmă cu puţin timp.

„În temeiul art. 115 alin. (1) din Constituţia României, republicată, Guvernul este abilitat ca, de la data intrării în vigoare a prezentei legi, dar nu înainte de încheierea primei sesiuni ordinare a anului 2019, şi până la reluarea lucrărilor Parlamentului în cea de-a doua sesiune ordinară a anului 2019, să emită ordonanţe în domenii care nu fac obiectul legilor organice”, se arată în Legea promulgată de șeful statului.

În ce domenii pot fi emise ordonanţe

 

Astfel, Guvernul poate emite ordonanțe privind rectificarea bugetului de stat pe anul 2019, rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2019, reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare, reglementarea unor măsuri în domeniul competenţei de control a Ministerului Finanţelor Publice şi modificarea şi completarea unor acte normative. Totodată, Executivul poate emite acte normaive și pentru modificarea Codului fiscal și Codului de procedură fiscală sau pentru modificarea Ordonanței Guvernului penru organizarea Loteriei bunurilor fiscale.

Guvernul este abilitat să adopte ordonanțe și în domeniul adminsitrației publice și dezvoltării regionale, precum și în domenii ca afaceri interne, muncă și protecție socială, comunicații, cultură, agricultură și dezvoltare rurală, transporturi, fonduri europene și apărare.

Legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe a fost adoptată de Camera Depuților, în calitate de for decizional, pe 12 mai.


Te-ar putea interesa


Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.27