Ioana Petrescu se ia de Guvern și-l taxează pe Iohannis

Ioana Petrescu, fost ministru de Finanțe, transmite un mesaj dur după negocierile de miercuri cu Michel Barnier, negociator șef al Comisiei Europene pentru Brexit. 

Ioana Petrescu crede că după vizita de ieri, autoritățile române ar fi trebuie ”să își prezinte planul de negociere și în urma consultărilor cu înaltul oficial european să construiască o strategie clară, în consens cu celelalte state membre ale UE”. 

Fostul ministru opinează că declarația premierul Dacian Cioloș se traduce, pe românește, ”vom face doar ceea ce ne vor spune alții că trebuie să facem”. Ea amintește de vizita lui David Cameron în România, atunci premier britanic, în urma căreia condițiile pentru românii din Marea Britanie s-au înăsprit. 

”Statul român pare că nu a negociat nimic atunci și mă tem că miercuri s-a repetat aceeași poveste”, a adăugat Ioana Petrescu pe blogul său

Importanța unei strategii

Ea a continuat: ”Este foarte important să avem o strategie clară pentru negocieri. Ea ar fi trebuit să prindă măcar contur până în acest moment. Marea Britanie a demarat deja primele măsuri pregătitoare momentului din februarie 2017 și se pare că muncitorii străini vor fi primii care vor avea de suferit. Conform Reuters, Marea Britanie vrea să schimbe legislația și să îngreuneze procedurile care le permit firmelor să angajeze cetățeni străini. Nu toate statele UE stau cu mâinile în sân. Premierul Slovaciei a anunțat, după întâlnirea cu omologul sau britanic, Theresa May, că nu este de acord că muncitorii europeni să fie tratați ca cetățeni de mâna a doua. Mai mult, ia în calcul că UE va face foarte dificilă negocierea cu Marea Britanie si nu va permite ca Marea Britanie sa continue să beneficieze de piața unică (Hard Brexit). Nu este o amenințare în vânt. Britanicii nu își doresc acest tip de negocieri. Un Hard Brexit în care, de exemplu, firmele financiare din Mare Britanie își pierd dreptul de a-și vinde liber serviciile în toată Europa, i-ar costa pe britanici aproape 50 miliarde de dolari, conform firmei de consultanță Oliver Wyman”. 

Iohannis, ținta criticilor

Ioana Petrescu îl critică pe Klaus Iohannis după ce în urmă cu o săptămână, după întâlnirea cu Dacian Cioloș cu subiectul Brexit, președintele a avut ”o singură declarație notabilă”, propunerea făcută premierului pentru a-și exprima simpatia pentru un partid politic. ”Ce legătură are orientarea politică a premierului Cioloș cu Brexit-ul? Niciuna, dar suntem prea ocupați cu alegerile să mai vedem și altceva. Cum ar fi că restul țărilor fac planuri, încep să se poziționeze în negocierile cu Marea Britanie. Peste câțiva ani, la finalul negocierilor, ne vom lamenta că nu am obținut nimic. E cazul că autoritățile române să se trezească și să lucreze în interesul cetățenilor săi”, a conchis Ioana Petrescu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel