Ioana Petrescu, ironică: "Mărețul gol de 5 miliarde"

Ministrul Finanțelor Publice, Ioana Petrescu, în cadrul unei conferințe organizate, vineri, de Ziarul Financiar, a răspuns unei întrebări privind reducerea CAS cu cinci puncte procentuale, moment în care a explicat în ce condiții s-ar putea înregistra "mărețul gol de 5 miliarde de lei" în buget.

În explicația oferită de către ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, impactul financiar în urma aplicării reducerii CAS nu ar ajunge la 5 miliarde decât în anumite condiții.

"Eu sunt pentru reducerea impozitelor și cred că s-a văzut din ce am făcut până acum că sunt pentru asta. Veniturile din CAS în PIB nu au avut de suferit în anii în care CAS a fost coborât. Motivul este acela că nivelul de impozitare este mult prea mare, peste care angajatorii nu mai angajează în mod legal. Au fost discuții peste discuții în momentul în care am scăzut taxele cum se acoperă mărețul gol de 5 miliarde de lei. Să fim foarte clari, acea gaură de 5 miliarde de care s-a discutat nu are cum să fie gaură de 5 miliarde, decât dacă niciun angajator nu angajează pe nimeni în plus, decât dacă niciun angajator nu folosește banii pe care îi are în plus să creeze investiții, decât dacă acel angajator ia acei bani în plus și îi pune la saltea. Da, în cazul acesta, vom avea o gaură de 5 miliarde, dar nu va fi atât, va fi mult mai puțin pentru că există aceste efecte pozitive în economie și de aceea am susținut această scădere de taxe", a declarat, vineri, ministrul Finanțelor Publice, Ioana Petrescu, la conferinţa "Codul Fiscal. 10 ani, 100 de modificări. Cum va arăta noul Cod Fiscal?", organizată de Ziarul Financiar.

De asemenea, ministrul Petrescu a precizat că, într-adevăr, de câte ori fiscalitatea pe muncă a fost redusă, nivelul încasărilor bugetare a crescut, dar numai pe termen scurt - 6 sau 9 luni -, întrucât  companiile au identificat, ulterior, portițe prin care să evite plățile către Stat.

Cât despre momentul la care reducerea CAS va intra în vigoare, ministrul Petrescu a spus: "Trebuie să luăm în considerare faptul că, și dacă trece de Parlament, ea va fi trimisă la președinte, va fi trimisă înapoi, poate și la Curtea Constituțională și poate va mai dura. Aș fi dorit foarte mult ca ea să se aplice cât de curând posibil", a explicat Ioana Petrescu, citează HotNews.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel