Ioana Mihăilă, ordin prin care sunt modificate condițiile de intrare la psihiatrie

Ioana Mihăila / Foto gov.ro
Ioana Mihăila / Foto gov.ro

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a semnat astăzi un ordin prin care sunt modificate condițiile impuse organizațiilor neguvernamentale pentru intrarea în unitățile de psihiatrie sau în centrele de recuperare și reabilitare. 

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a semnat astăzi, 27 mai a.c., un ordin prin care sunt modificate o serie de condiții pe care trebuie să le îndeplinească organizațiile neguvernamentale care desfășoară activități în domeniul sănătății mintale sau al protecției drepturilor omului, în vederea facilitării accesului acestora în unitățile de psihiatrie sau în centrele de recuperare și reabilitare.

Astfel, pentru obținerea autorizației de vizitare a unităților de psihiatrie sau centrelor de recuperare și reabilitare, organizația neguvernamentală trebuie să aibă în statut printre obiective domeniul sănătății mintale sau al drepturilor omului, să dovedească faptul că a desfășurat activități în aceste domenii, iar pentru reprezentanții organizației este solicitată experiența în aceste domenii în locul vechimii ca angajat al organizației. Totodată, aceștia trebuie să facă dovada absolvirii unei instituții de învățământ superior, adăugându-se, pe lângă domeniile existente, și domeniile socio-uman, pedagogie și psihopedagogie.

Vizitele vor fi efectuate de unul până la cinci reprezentanți ai organizației neguvernamentale 

De asemenea, pentru a crea un cadru organizat al vizitelor, acestea vor fi efectuate de unul până la cinci reprezentanți ai organizației neguvernamentale, iar autorizația se va emite nominal pentru reprezentanții fiecărei organizații și va permite acces liber în toate unitățile de psihiatrie și în centrele de recuperare și reabilitare timp de un an.

Obligativitate pentru președintele sau directorul organizației

Pentru a preveni abuzurile sau accesul unor persoane fără experiență în cadrul unităților de psihiatrie, s-a introdus și obligativitatea ca președintele sau directorul organizației neguvernamentale să declare pe propria răspundere că persoanele pentru care se solicită accesul în cadrul serviciilor specializate de sănătate mintală au fost instruite privind scopul vizitei și că vor manifesta o conduită profesională care respectă și promovează valorile și drepturile persoanelor vulnerabile în beneficiul cărora se efectuează monitorizările.

Scopul vizitelor de monitorizare este de a observa modul în care sunt respectate drepturile omului în instituțiile în care se află internate persoane cu probleme de sănătate mintală și/sau cu dizabilități mintale și psihice, de a informa autoritățile responsabile asupra constatărilor efectuate și, după caz, de a oferi informare și sprijin personalului și pacienților în vederea apărării și promovării drepturilor omului.

Ordinul ministrului Sănătății urmează să fie publicat în Monitorul Oficial, arată un comunicat al Ministerului Sănătății. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel