Ioan Scurtu: Nu văd în acest stadiu o perspectivă clară de recuperarea a Tezaurului României la Moscova

Relaţiile dintre România şi Rusia s-au tensionat în ultimul timp, iar în acest stadiu nu se poate întrevedea o perspectivă clară de recuperarea a Tezaurului României trimis la Moscova, a declarat, joi, pentru AGERPRES, Ioan Scurtu, fostul preşedinte al 'Comisiei româno-ruse pentru studierea problemelor izvorâte din istoria relaţiilor bilaterale, inclusiv problema Tezaurului depus la Moscova în timpul Primului Război Mondial'.

'Dacă vorbim de perspectivă, eu nu văd în acest stadiu o perspectivă clară de recuperarea a Tezaurului României atâta vrem cât relaţiile dintre cele două state nu sunt relaţii apropiate care să poată să ducă la un rezultat pozitiv...Eu constat că în ultima vreme relaţiile s-au tensionat şi din punctul meu de vedere fără un motiv serios din partea noastră care ne lăsăm angrenaţi într-o dispută care nu e a noastră.

Germania, de exemplu, construieşte Gazoductul cu Rusia, iar noi nu putem să facem comerţ cu Rusia, ceea ce înseamnă că la nivelul de vârf al politicii româneşti se acţionează într-un sens care după opinia mea nu are nicio şansă să ducă la un rezultat pozitiv prind recuperarea Tezaurului', a spus Ioan Scurtu, în prezent preşedinte onorific al Secţiei Ştiinţe Istorice şi Arheologice din cadrul Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România. El a menţionat că în total au fost şapte întâlniri ale Comisiei, atât la Bucureşti cât şi la Moscova. Ioan Scurtu a participat joi la Simpozionul 'Cristian Popişteanu', cu tema 'Tezaurul BNR evacuat la Moscova - un bilanţ istoriografic şi un studiu de caz', organizat de Banca Naţională a României. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel