Ioan Oltean: Proiectul USL pe 300 de parlamentari e o şmecherie

ioan-oltean
ioan-oltean

Ioan Oltean a declarat joi că propunerea legislativă a USL prin care se reduce numărul de parlamentari la circa 300 este gândit special de juriştii PSD ca o "şmecherie", întrucât modifică legi care au unele competenţă la Cameră, altele la Senat, altele în plenul reunit, fiind "imposibil de votat".

"Legea PSD (depusă ca iniţiativă a USL - n.r.) privind reducerea numărului de parlamentari este la Comisia juridică din Camera Deputaţilor. Dar la aceeaşi comisie mai este şi un proiect de lege al PDL, care vizează diminuarea numărului de parlamentari. Însă un lucru care nu se spune este că forma în care PSD a depus legea cu 300 de parlamentari este imposibil de votat, pentru că legea aceasta presupune schimbarea legii electorale, schimbarea legii administraţiei publice şi schimbarea legii statutului senatorilor şi deputaţilor. Se schimbă trei sau patru acte normative prin aceeaşi iniţiativă legislativă. Unde este problema? Problema este că pe o parte din aceste acte normative, cum e de exemplu Legea 215, cameră decizională este Senatul, în ce priveşte modificarea legii electorale cameră decizională este Camera Deputaţilor şi în ceea ce priveşte modificarea Statutului senatorilor şi deputaţilor, ea se discută în plenul reunit. Ca să adopţi acest act normativ ar trebui disjunsă legea în trei propuneri", a explicat, la TVR1, secretarul general al PDL, Ioan Oltean, vicepreşedinte al Camerei.

"Asta a fost o şmecherie pe care o recunosc juriştii PSD, au gândit-o foarte bine tocmai pentru a avea un instrument prin care să justifice dorinţa lor de a diminua numărul de parlamentari, dar în acelaşi timp de a crea o imposibilitate practic legislativă de a fi adoptată", a afirmat deputatul PDL.

Prezent în emisiune, senatorul PSD Miron Mitrea a respins acuzaţiile, susţinând că explicaţiile lui Oltean sunt de fapt "şmecheriile", amintind că o serie de proiecte conţin unele prevederi ce ţin de competenţa decizională a Camerei, iar alte prevederi ce ţin de Senat, iar situaţiile au fost reglementate de juriştii parlamentari.

Propunerea legislativă la care face referire Ioan Oltean a fost depusă în iunie sub semnătură lui Victor Ponta şi Crin Antonescu şi modifică Legea 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului şi Legea 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, precum şi Legea administraţiei publice locale 215/2001 şi Legea nr.393/2004 privind statutul aleşilor locali şi mai modifică şi Legea 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor.

În principal, Ponta şi Antonescu propun, prin această iniţiativă legislativă, introducerea votului uninominal majoritar, într-un singur tur, mărirea normelor de reprezentare a aleşilor, ceea ce duce la scăderea numărului senatorilor şi deputaţilor la circa 300, dar şi introducerea unei "incompatibilităţi ideologice", menită să sancţioneze traseismul parlamentarilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel